Goeeeedemiddag mensen. Het is maandag en wat is een betere dag om jullie deelgenoot te maken van mijn speciaalbier-artikel? De week goed beginnen laten we maar zeggen, met alvast een vooruitblik op het weekend.

Eigenlijk ben ik niet echt iemand die heel erg naar het weekend toeleeft. Ik zie doordeweekse dagen en weekenddagen als één en dezelfde. Een groot deel van dit verschijnsel valt te wijten aan het feit dat ik naast mijn ‘week-baan’ ook een ‘weekend-baan’ heb en daarmee is mijn weekend niet persé een vrij-weekend. Eerder vaak een werk-weekend. Om het leven dan alsnog een beetje te vieren bezoek ik onderstaande café’s lang niet altijd louter en alleen in het weekend. En het goede nieuws is; ze zijn stuk voor stuk van maandag tot en met zondag geopend! Je kan dus doordeweeks je eigen weekend maken, op iedere dag van de week. Snap jij het concept ‘weekend’ nu nog? 😉 Goed, laten we vooral beginnen voordat ik nog meer verwarring schop.

beiaard
Eet- en Bierencafé de Beiaard – Enschede

Één van mijn favoriete plekken in Enschede om een borrel te doen is Eet- en Bierencafé de Beiaard. Je leest het goed: Eet- EN bierencafé. De focus ligt hier dus niet alleen op speciaalbier, maar je kunt er ook gewoon goed eten. Al moet ik zeggen dat de prioriteit op deze plek toch echt wel bij het speciaalbier ligt. En terecht, want man man man wat een uitgebreide kaart hebben ze hier. Veel diverse bieren van de tap, nog meer van de fles en gezellig en kundig personeel dat je graag helpt in je keuze. Dikke aanrader is de speciaalbierproeverij, waar je vier speciaalbiertjes in een kleiner formaat glas krijgt. #jammer, want ik vond ze allemaal fantastisch.

Misschien wel goed om te vertellen is dat dit niet alleen één van mijn favoriete plekken is om speciaalbier te drinken. Op vrijdag- en zaterdagavond zit het hier namelijk ram vol, dus kom op tijd als je een plekje wilt bemachtigen. Één ding wil mama Els jullie nog op het hart drukken: NOOIT, maar dan ook NOOIT weggaan zonder de nacho’s te bestellen, want die zijn god-de-lijk! Ik hoorde (van de jongen van de bediening) dat ze gemaakt worden van gefrituurde wraps en heb laatst al stiekem een blik in de keuken geworpen, maar thuis namaken is mij nog nooit gelukt. Daarom gewoon lekker bij de Beiaard zelf bestellen onder het genot van een fijn speciaalbiertje! Ook leuk; op zondagavond zijn een groot aantal biertjes voor de helft van de prijs :). Al overtuigd? Ik heb mezelf in ieder geval wel overtuigd om heel snel weer eens langs te gaan EN ik moet hoog nodig eens bij hun gelijknamige restaurant langs. Ze schijnen de beste pulled pork te hebben <3.

Eet & Bierencafé De Beiaard Enschede
Oude Markt 24, 7511 GB Enschede

deengel
Café Bierlokaal de Engel – Oldenzaal

Als ik ergens mee groot geworden ben dan is dat met Café de Engel. Ik aan mijn Fristi, met grote ogen toekijkend hoe mijn ouders en hun vrienden tijdens een borrel op zondagmiddag de schilletjes (of doppen?) van hun pinda’s gewoon op de grond gooiden. Ik vond dat zo fascinerend dat dat gewoon mocht, dat ik wist dat ik hier nog veel vaker zou komen ;). En zo geschiedde. Helemaal opgegroeid en jaren later ( 18 plus, natuurlijk;) ) kwam ik hier vaak met vrienden. In de zon op het terras mensen kijken, op lange zomeravonden, na een etentje of juist voor een avond uitgaan; de Engel is de leukste – en bijna enige, jammer maar waar – plek in Oldenzaal om gezellig een drankje te doen. Het is echt een bruin café; het heeft die uitstraling (check maar eens op Google Maps; je kunt binnen kijken), maar ook die gezelligheid. Het personeel is altijd op de hoogte van de bieren die zij schenken en vertellen je hier met veel enthousiasme over. Ondanks dat het vaak druk is bij de Engel, maken ze maar wat graag een praatje met je. Die ongedwongen sfeer; ik hou ervan! Het is ook niet voor niets dat de Engel vaak hoog scoort in de landelijk Café top 100. Wat overigens zeker nog op mijn lijstje staat is het eten van de ‘Pie of the day’ op vrijdag of zaterdag. Één woord als je die foto’s op facebook ziet: watertanden. Ze zijn dus van alle markten thuis bij de Engel. En de grap is: ze zitten ook nog eens op de Groote Markt. Dus ben je binnenkort eens in de buurt van Oldenzaal? Dan is dit zeker een dikke aanrader. Ook als je er niet in de buurt bent trouwens; rijd je gewoon een stukkie om ;).

Café Bierlokaal de Engel
Groote Markt 14, 7571 EC Oldenzaal

belgie
Knusse plekjes bij Proeflokaal België – Enschede

Goed. Terug naar Enschede. Ben je op zoek naar een leuk plekje op het terras van de oude markt van Enschede? Of zit je ’s avonds liever overdekt onder de heaters? Dan zit je bij Proeflokaal België helemaal goed. Ze hebben leuk en vriendelijk personeel met kennis van de biertjes die ze schenken. En dat is fijn! Helemaal wanneer je zo iemand bent als ik en denkt dat alles op de kaart je wel aan spreekt en dus zomaar random wat besteld. Dit gaat niet altijd goed kan ik je vertellen… Een goed advies is dan zeker een prettige bijzaak. Het fijne van België vind ik dat hun café (of proeflokaal?) lekker ruim is opgezet. Het is één grote ruimte en je kunt goed zien waar plek is en waar niet. Ze hebben zelfs een biljard-tafel voor de wie zich niet kan vermaken met zijn of haar tafelgenoot. Wat wil een mens nog meer? Juist ja, bier. En dat kan je hier (in grote getale) krijgen.

Proeflokaal België – Enschede
Oude markt 20
7511 GB Enschede

 

molly
De Ierse uitstraling van Molly Malone – Enschede


We blijven nog even in Enschede. Één van mijn favoriete terrasplekken in de zomer is hier, bij Molly Malone. Deze Irish Pub heeft een gigantisch terras, zodat er vaak wel een plekje te vinden is. In de zomer heeft dit terras veel zon uurtjes, maar ook in de winter is het lekker warm. Ze verwarmen namelijk een groot deel van het terras en dat is fijn. Wil je bestellen? Dan kan je het vlaggetje wat bij jullie op tafel staat hijsen. Super leuk en handig! Dit voorkomt dat jullie continu personeel aan tafel hebben staan om drankjes op te nemen terwijl je glas nog niet half leeg is.

Zoals ik zei is Molly’s een Irish Pub en deze sfeer stralen ze ook uit; supertof! Zelf het chille personeel doet aan deze sfeer mee. Op de tv staat altijd sport aan en ze vieren ieder jaar traditie-getrouw St. Patrick’s Day. Dit moet je echt een keer meemaken en is de ultieme reden om Molly Malone eens te bezoeken. Doe je dit niet? Dan moet je echt Big Belly’s is een keer proberen. Dit is Molly Malone’s bijbehorende eetcafé en in de leuke straatjes achter de oude markt. De menukaart is volledig in Ierse stijl en is het proberen meer dan zeker waard! Een keer wat anders dan de Hollandse pot.

Molly Malone Irish Pub
Oude Markt 11
7511 GA Enschede

 

pleintje
Bier- & Eetcafé ’t Pleintje – Hengelo

Een andere leuke plek om bier te drinken in Twente vind ik Bier- en eetcafe ’t Pleintje in Hengelo. Ze grenzen aan het altijd populaire ‘de Twee Wezen’ en het is er dan ook vaak gezellig druk. Binnen geen plek? Dan neem je buiten op het terras plaats, waar ook altijd wat te doen is. Studenten, stelletjes, ouders en hun kinderen; voor ieder wat wils bij dit café. En misschien wel de voornaamste reden om deze plek te benoemen in dit artikel: op maandagen zijn veel speciaalbiertjes voor de helft van de prijs! Dus waar wacht je nog op? Plan die date voor vanavond, trommel je vrienden op of roep je vereniging bij elkaar en zet je reis voort naar Hengelo!

Bier- eetcafé het pleintje – Hengelo
Burg. Jansenplein 25
7551 ED Hengelo

Goed. Ik denk dat dat voor nu wel even genoeg inspiratie was voor vanavond. Of morgenavond. Of voor die geplande borrel aankomend weekend. Welk bier café of proeflokaal mis jij nog in dit rijtje? Ik wacht in ieder geval met smart op de opening van de stadsbrouwerij Stanislaus Brewskovitch in Enschede!

2 reacties op ‘favo Speciaalbier plekjes in Enschede en omgeving

  1. Stanislaus is inmiddels open en noem je al. In Hengelo mag Het Uurwerk zeker niet ontbreken, altijd ruim assortiment bijzondere bieren op tap en oneindige voorraad flessen.

    Like

    1. Klopt helemaal Geert. Het blog is natuurlijk ook alweer een tijdje geleden geschreven en niet helemaal up to date. In de zomer heb ik genoten van de Sjikkertuin van Stanislaus. Ben je daar geweest? Ik geloof dat ze (helaas) tot oktober daar zijn gevestigd. Maar uiteraard kunnen we altijd terecht in hun leuke fijne kerk. Het Uurwerk in Hengelo zal ik ook eens proberen; thanks voor de tip! 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s