Vlees. Ik ben er niet gek op, maar kan ook niet zonder. En dan heb ik het in het laatste geval niet over het stukje vlees bij het avondeten, maar meer ergens in verwerkt. Een biefstuk of stuk kipfilet vind ik lekker, maar heb ik zeker niet iedere dag nodig. Ik kook dan ook lang niet iedere dag van de week met vlees. Gewoonweg omdat ik het niet mis. Kijk, ik kan een goede biefstuk, lekker beenhammetje of broodje hamburger op zijn tijd echt wel waarderen, alleen dat hoeft van mij niet iedere dag. Laten we zeggen dat ik 70/30 doe. Zeventig procent van de dagen in de week kook ik niet met vlees, de overige dertig procent wel. Maar dit is een schatting, de ene week gebruik ik meer vlees dan de andere en soms beland ik vaker bij het vega-schap in de supermarkt dan ik dat er bij stilsta. Want aan het vegetarische aanbod in de grote supermarkten kan het niet liggen. Vooral de AH doet het daarin erg goed. Man, kocht laatst zelfs vegetarische smeerworst en filet american (niet te eten overigens). Je zou dus kunnen zeggen dat ik flexitariër ben, maar dat vind ik een stom hipster-woord.

SAMSUNG CSC
Curry met kikkererwten anyone? Typisch een recept waar ik het vlees niet in mis, maar wel heerlijk is!

Goed, het wel/geen vlees principe. Het minder vlees consumeren is bij mij ooit gewoon zo gegroeid. Ik vond een vegetarische quiche of pasta net zo lekker als een pasta bolognese of quiche met kip. Ik bedacht me dat ik vlees niet eens zo zou missen en ging experimenteren. De ene keer wat meer geslaagd dan de andere. Ik gok dat ik ook best vegetariër zou kunnen zijn, maar ik geniet toch net iets teveel van ‘vlees’ op zijn tijd. Die bitterbal bij de borrel, de nacho’s met gehakt, een lekker luxe belegd broodje met vlees of vis. En nu weet ik dat er zat goede alternatieven zijn; ik maakte laatste een vegetarische Mexicaanse ovenschotel en mijn hemel; die was goed! Ik proefde het verschil tussen gehakt en nepgehakt gewoon niet. Maar dat zou ik dus wel hebben met die bitterbal. Of dat broodje van Dobben-kroket. Man, ik krijg alweer trek als ik daaraan denk #pavlov-reactie.

Mocht ik dan toch ooit afscheid kunnen doen van bitterballen en rundvlees kroketten (wat niet gaat gebeuren) en vegetariër zou worden, dan zou ik dit doen voor de bio-industrie en de vervuiling die kom kijken bij het produceren van vlees. Wist jij bijvoorbeeld dat als je een week geen vlees eet je in je ééntje al 7 maanden douchewater, 114 kilometer autorijden, één blij kippetje en een boom 7 maanden aan verschonen van de lucht-werk bespaart? Insane toch? Helemaal wanneer je je beseft dat een jaar 52 weken heeft. Neem allemaal even uw momentje van stilte en begin vervolgens te consuminderen in vlees.

Nee, ik meen het wel serieus, wat doen we onze planeet aan? De slechte omgang met de dieren in slachthuizen daar gelaten. Daar hebben we wel een weekje zonder vlees (of doe vooral langer) voor over toch? Moeten we kunnen. Dus, hell yeah! Dit gaan we doen en ik ga jullie inspireren met leuke recepten, tenminste.. als jullie willen. Zouden jullie het leuk vinden om mijn vega-challenge te volgen op dit blog? Benieuwd voor welke uitdagingen ik kom te staan (sowieso voor een bitterbal of nacho-uitdaging ben ik bang) en wil je wat recept-inspiratie, van ontbijt, lunch tot avondeten? Laat het even weten in de comments. Doe een duimpje omhoog op facebook of reageer met Ja! of Ja, en ik doe ook mee! Dan lees je hier binnenkort meer over!

Ik bespaar 1

Oke, even nog een how-to over hoe ik deze challenge ga aanpakken:
– Vegetarisch is geen vegan. Kaas mag dus wel, net als zuivel (wat ik bijna nooit eet, maar wel drink in cappuccino’s)
– Ik ga zo min mogelijk ‘dure’ producten gebruiken/verwerken.  Ik wil het graag basic houden en ga dus niet moeilijk doen door een ingewikkeld bananenbrood te bakken van amandelmeel en dadels waar ik weer een foodprocessor voor nodig heb ik die heb. Het moet wel doable zijn.
– Vleesvervangers mogen natuurlijk wel. Zoals ik zei zijn er genoeg vegetarische opties, maar ik wil jullie ook inspireren met producten die wel genoeg voedingstoffen geven, maar niet perse een kaassoufflé of groenteburger zijn. Toegegeven; op zijn tijd zijn die ook best lekker 🙂
– Het is dus niet vegan, maar wel vegetarisch. Daarom skip ik de vis ook voor een week, want volgens mij werkt die net zo goed mee aan de bio-industrie en de overbevissing op de planeet is ook geen pretje. Hoewel ik geen vis eten wel een lastig punt vind, maar we gaan het meemaken.
– Verder heb ik er vooral heel erg veel zin in om te ervaren hoe het is en of ik er extra inspiratie mee op doe; dus let’s go! 🙂

Door het eten van minder vlees moet je je goed beseffen dat je een aantal voedingsstoffen in mindere mate binnenkrijgt. In de meeste vleesvervangers (zoals sommige vega-burgers of in peulvruchten) zijn deze vitamine toegevoegd. Wil je hier toch meer informatie over? Of wil je meer onderbouwing bij de besparing die we doen met het eten van een week geen vlees? Ga dan naar http://www.weekzondervlees.nl . De nationale week zonder vlees begint op 5 maart, maar je kunt wat mij betreft iedere dag beginnen 😉

Let’s get social!
Wil je weten hoe de vega-challenge mij afgaat? Of wil je gewoon meer van mij zien? Volg dan Elsschrijft dan op Facebook of instagram!

Een reactie op “Challenge: een vlees-vrije week

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s