Goedemiddag leuke mensen! Sinds een tijdje, oke ik geef toe, sinds best wel een lange tijd heb ik een pindakaas-verslaving ontwikkelt. Ik eet hem het liefst op een rijstwafel. Met banaan. En kaneel of koekkruiden. Zo, daar, I said it. Veel mensen uit mijn omgeving verklaring mij voor gek als ik met dit ontbijtje aan kom. Maar, hoewel ik snel uitgekeken raak op dingen die ik veel eet, raak ik hier niet op uitgegeten. Ik snap er niks van, maar vind het prima, want de combinatie werkt voor mij fantastisch. Serieus, alsof de hemelpoort open is gegaan.

Nu vertelde mijn moeder mij vroeger altijd dat de pindakaas van Calvé de beste was. En ik was het daar een lange tijd mee eens. Niet omdat ik zoveel soorten had geprobeerd, maar omdat ik niet beter wist. Wij hadden gewoon altijd deze pindakaas in huis en, ontdekker als ik ben, ik probeerde nooit een andere. Mijn pindakaas-fase ging over in vlokken-fase en die hield heel lang aan. Tot ongeveer een jaar geleden ik ergens pindakaas met banaan zag en was meteen verknocht (?? wat een vreemd woord is dat). Dus ik moest en zou pindakaas met banaan eten, maar had geen pindakaas #skerestudent. Mijn huisgenoot had Lidl pindakaas dus die heb ik ‘geleend’, zodat ik de combi pindakaas-banaan kon uitproberen en was meteen verliefd.

Na, ongemerkt, de halve pot pindakaas van mijn huisgenoot ‘geleend’ te hebben, bedacht ik me dat het eerlijker zou zijn wanneer ik zelf pindakaas ging kopen. En zo geschiedde. Kom ik daar bij de appie; zo-veel soorten pindakaas! Hoe kon ik nou kiezen? Ik wilde niet meer voor de standaard Calvé gaan, maar waarvoor dan wel? Daarbij was mijn studenten-budgetje niet toereikend voor hele dure pindakazen en dus kocht ik de 100% pindakaas van het AH eigen merk. Eenmaal thuisgekomen draaide ik de dop eraf en stond er wel even naar te kijken.. HOEZO zoveel olie? Ohja, pindakaas wordt gemaakt van pinda’s en daar zit olie in. In veel merken pindakaas stoppen ze er een soort ‘verharder’ bij in, zodat de olie weer hard wordt en je dat niet ziet. Klinkt overbodig en is het naar mijn mening ook. Dus ik roeren tot ik een lamme arm kreeg en daarna op mijn boterhammetje en MAN wat was dat heerlijk..

Deze pindakaas heb ik heel lang nog als standaard in huis gehad en tegenwoordig nog steeds. Ik maak minimaal één mens per week verslaafd aan deze pindakaas en dat zegt wat toch? Maargoed.. hier kon het toch niet bij blijven? Pindakaas is nu helemaal mijn ding en ik bleef super nieuwsgierig naar andere merken dus die MOEST ik wel proberen, dat was ik bijna verplicht aan mezelf, and so i did.

Dus vandaag neem ik jullie mee in mijn pindakaas-test. Daarbij heb ik geen ‘saaie’ soorten genomen, zoals die van Calvé, huismerk Lidl of Aldi, maar juist allemaal soorten die zeggen dat het overgrote deel pinda is. Waarbij je dus zo’n oliedrap bovenop hebt liggen. Verklaar mij voor gek, maar ik hou ervan! Totaal geen wetenschappenlijk onderzoek dit, want ik koos allerlei verschillende smaken en vergeleek dit met elkaar. Maargoed, mijn oog (en maag) wil ook wat en dus kocht ik alleen de pindakazen waar ik super nieuwsgierig naar was. Benieuwd geworden naar hoe dat was? Lees dan mee! Spoiler alert: prepare op wat gore foto’s van pindakaas in de pot.

Degene die ik voor jullie testte zijn:
– Mister Kitchen’s Pindakaas Amandel-Speculaas (€2,99, 300 gram)
– Dadel-kaneel pindakaas van De Pindakaaswinkel (€5,95, 420 ml)
– 100% pindakaas van de Albert Heijn, met stukjes noot (€1,79, 350 gram)

amandelspeculaas
Ziet er vies uit he? Zo smaakte ‘ie niet! Dit is de Amandel-Speculaas pindakaas van Mister’s Kitchen. Zie je de stukjes amandel zitten?

De Mister Kitchen’s Pindakaas ziet er precies uit zoals ik hem wil hebben: niet te hard, olie-achtig van structuur en ruikt lekker; echt speculaas! Dat beloofd wat.. Wanneer je hem eet proef je duidelijk stukjes amandel, waarvan ik in eerste instantie dacht dat dit pinda’s waren. Of zijn ze het toch? Geen idee, dat proef je in ieder geval niet duidelijk. Wat je wél duidelijk proeft is de speculaas-smaak; love it! Ik gooi dus altijd kaneel of koekkruiden over mijn rijstwafel met pindakaas en banaan en dat hoeft nou dus niet meer! Hoewel, een beetje extra kan nooit kwaad natuurlijk.. Hitje deze hoor!

dadelkaneel
Je ziet de stukjes dadel echt goed zitten! En dat met pindakaas; de pindabazen van De Pindakaas-winkel weten hoe ze mensen zoals ik blij moeten maken 🙂

De Pindakaas (of moet ik zeggen pindabaas) van De Pindakaas-winkel is er één met een verhaal. Ik was laatst in Amsterdam voor mijn oog-check na het oog laseren en ik bedacht me dat ik er net zo goed een dagje van kon maken. Ik had gelezen over de pindakaaswinkel en dit deed mijn hart sneller kloppen: dit moest en zou de hemel zijn! Dus ik ging er langs: WINKEL DICHT. Ik heb letterlijk twee uur gewacht (niet totale terror want ik lunchte lekker bij een zaakje in de buurt) om tien minuten in deze winkel te kunnen zijn. Een letterlijke weergave van hoe diepgeworteld mijn pindakaas-liefde is. Maarrrr, ik mocht wel alle soorten pindakaas proeven en koos uiteindelijk na lang twijfelen voor dadel-kaneel, hoewel de witte chocolade het ook ver schopte. Deze pindakaas is echt briljant; wat een uitvinding. De stukjes dadel maken het lekker zoetig en geven die bite. De pindakaas zelf smaakt gewoon echt naar pinda. Deze pindabazen weten wat ze doen 🙂

100procent
Mijn all time favorite: de 100% pindakaas van de appie, met stukjes noot!

Dan nu: de 100% pindakaas van de Appie. Dit blijft toch wel mijn all time favorite. Pindakaas zoals pindakaas hoort te zijn, zonder enige toevoegingen als ik mij niet vergis. Niemand heeft mijn ochtenden ooit zo mooi gemaakt als Albert Heijn dat tegenwoordig doet met deze pindakaas; echt heaven. Dat een mens zo vrolijk kan worden van iets simpels als pinda’s, gemalen en in een potje. De rijstwafels, banaan en kaneel doen ook wat, maar alles valt of staat bij de pindakaas die je gebruikt en deze is gewoon goed! Zou het denk ik ook goed doen in baksels, omdat ‘ie lekker vloeibaar is! Ze hebben deze pindakaas ook met ‘grote stukjes noot’ en dat heb ik natuurlijk ook geprobeerd. Die vond ik wat te heftig hoor.. soms gewoon een halve pinda op je brood 😛 Dat gaat zelfs voor mij te ver..

pindakaas2
Drie schoonheden op een rijtje..

*Trom geroffellll* En de winnaar is:.. MAN wat is dit moeilijk. Kijk, de pindakaas van De Pindakaaswinkel is gewoon super lekker. Een goede pindakaas en al die soorten smaken waar je niet uit kunt kiezen, maar het uiteindelijk doet omdat het de hemel blijkt te zijn is gewoon fantastisch. Maar deze pindakaas is naar mijn mening behoorlijk duur. Bijna 6 euro voor een pot.. En ik weet dat het een klein bedrijf is en je lokale initiatieven moet ondersteunen en alles, maar deze pindakaas zou ik niet wekelijks kopen. Was leuk om een keer te proeven, maar mijn zuinige hart zegt dan toch uiteindelijk: Nee. Als je dit er wel voor over hebt: zeker deze pindakaas proberen! Dus blijf ik gaan voor de 100% pindakaas van de Appie. Lekker, goedkoop en altijd aanwezig. ‘Was die van Mister Kitchen dan helemaal niet lekker Els?‘. Jawel hoor 🙂 Deze was echt wel prima, maar vond hem niet heel bijzonder. Dan kies ik liever voor een goedkopere variant waar ik zelf nog wat kaneel/speculaas aan toevoeg 🙂 Misschien de volgende keer eens uit mijn comfortzone stappen en voor de chili-variant gaan. Wellicht dat die meer spectaculair is…

Goed, dat was hem! Heb jij deze pindakazen wel eens geproefd? Of ben je ooit een hele bijzondere smaak tegen gekomen? Mijn pindakaas-hart is benieuwd dus laat het hieronder vooral weten :)!

Let’s get social!
Zullen we in contact blijven via Facebook of Instagram (@elsschrijft) ? Vind ik gezellig 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s