De meeste vrouwen zullen bij het lezen van de titel denken: ‘WAAR-OM?’. Nu weet ik dat er vrouwen bestaan (HOE DAN?) die niet van chocola houden. Ik ben absoluut niet zo’n vrouw en eerlijk gezegd vraag ik mijzelf ook af waarom ik dit experiment aan ga. Toch heb ik antwoord op die vraag..

Een tijdje geleden was de campagne ‘Ik-pas’ actief. Hierin proberen deelnemers te minderen en inzichten te krijgen in hun alcoholgebruik door 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. Nu deed ik daar niet aan mee, maar een collega van mij zei dat ze, in plaats van 30 dagen geen alcohol te drinken, geprobeerd had om 30 dagen geen chocolade te eten. En, nu komt de climax, het was haar bijna gelukt ook! Maar liefst 28 (!!) dagen heeft ze het vol gehouden. Res-pect. Met Tony’s voor mijn neus (want die was aanwezig tijdens deze vergadering.. typisch wel) viel mijn mond open. ‘Hoe houdt je dat vol?’ was het eerste wat in mijn op kwam. Aangevuld door het tweede: ‘zou ik dat ook kunnen?’. NEE, was meteen mijn antwoord. Maar juist als ik tegen mezelf zeg dat ik het niet kan, moet ik het uit proberen. Gewoon, om te zien wat het met me doet.

Eigenlijk ben ik namelijk best benieuwd of ik dit vol kan houden. Zou ik hoofdpijn krijgen? Of juist heel chagrijnig? Ik ben benieuwd! Voorafgaand aan deze challange is het goed om te weten dat ik eigenlijk iedere dag (en op meerdere moment) chocola eet. Beter gezegd: ik begin mijn dag niet goed als ik geen chocopasta, hagelslag of vlokken als beleg heb gebruikt. Tel daar de rijstwafels met chocolade coating als tussendoortje ’s middags en ’s avonds na het eten m&m’s bij op en waarschijnlijk kunnen we allemaal concluderen dat dit een dikke vette uitdaging voor me gaat worden. En dan kan je zeven dagen pussy-gedrag vinden en zeggen dat ik het een maand moet volhouden, maar dat is onrealistisch voor mensen als ik. En als je iets niet moet doen met doelen stellen is dat de lat te hoog leggen 😉 (en ik wil gewoon niet eens 30 dagen zonder chocolade leven).

Goed! Genoeg gekletst. Benieuwd hoe dit experiment mij vergaan is en of ik het vol heb kunnen houden, zonder heel chagrijnig te worden, ruzies te maken omdat ik chocola wil en heb gehuild omdat ik geen m&m’s mocht? Lees dan mee!

Dag 1:
Ochtend:
Deze dag begint al goed: wanneer ik mijn ontbijt wil maken en mijn rijstwafels, pot pindakaas en banaan in de aanslag heb, wil ik ook naar de pot pure chocoladepasta grijpen. AI, nope Els; da’s jammer. Teleurstelling, maar geen wereldramp gezien ik pindakaas met banaan en kaneel nog meer de hemel vind dan chocopasta en banaan 🙂 En zo kwam mijn ochtend toch nog goed.. door naar de middag

Middag:
’s Ochtends eet ik tussendoor altijd wat fruit en meestal iets kleins. Een rijstwafeltje met chocopasta zou nu niet misstaan. Helaas mag dat niet, maar ik ben goed voorbereid, want ik nam één van deze ‘gezonde’ ontbijtmuffins mee waar ik nog een voorraadje van in de vriezer heb liggen. Was lekker, maar stiekem niet zoet genoeg.

Ook mis ik opeens iets zoets op mijn brood, terwijl ik normaal altijd hartig meeneem voor de lunch en daar content mee ben. Nu smaakte de kaas met komkommer op mijn broodjes mij prima, maar mijn hunker naar chocola kwam wel om de hoek kijken..

Vervolgens helpt het niet dat ik met een hongerig gevoel boodschappen ga doen bij de Appie en langs een unit Tony’s Chocolony loop, die ook nog eens (jawel), IN DE AANBIEDING IS. Doorlopen Els, doorlopen…. Ik laat ze netjes liggen, hoewel ik super graag de donkere melk-variant eens geprobeerd had.

weekzonderchocola1

Avond:
Na het avondeten ga ik naar BodyBalance en als ik terugkom heb ik altijd een fijn Zen-momentje met mezelf. Even geen werk, maar wel een lekker serietje met meestal een kop thee en een toetje in de vorm van chocola. M&m’s, chocolade rozijnen, yoghurt met M&M crispies of cornetto’s; nee, nee en nog eens nee. Nouja, dan maar aan de rijstwafels met pindakaas en banaan ❤ en pompoenhummus; twee andere dingen op deze aardkloof die heerlijk zijn. Maar toch.. opeens smaakt het absoluut niet meer zo goed als normaal..

weekzonderchocola2

Serieus, ik voel me semi-verslaafd aan chocola. Ik vond deze eerste dag al moeilijk. Hoe ga ik dit morgen in godsnaam doen? Of zou het een kwestie van gewenning zijn en zal het beter worden naar een paar dagen?

Wat heb ik geleerd van vandaag? Een goede voorbereiding is het halve werk; en die had ik alles behalve. Het meeste wat in mijn huis ligt bevat namelijk chocola en dat is echt niet handig met deze cravings. Haha, wat erg, ik moet serieus lachen om mezelf. Maargoed, meer alternatieven dus. Maar WAT dan? Ik vroeg via Instagram (@elsschrijft) jullie wat alternatieven en zo kwam Suus met de heerlijke tip van Mejou-dadels met pindkaas; heaven! Ik bedoel, die pindakaas van hierboven is al hemels en dat is de dadel-kaneel pindakaas van de pindakaaswinkel. Dit klinkt alleen nóg beter. Check! Die gaan op het boodschappenlijstje. Ook Isha kwam met de tip van karamel die ik dan weer verbond met ijs; karamelijs! Waarom heb ik hier nooit eerder aan gedacht? 😀 Juist, omdat ik alleen maar aan M&M’s, chocolade rozijnen of maltersers kan denk als ik in de super loop..  Maargoed, stand chocola – Els: 0 – 1. Morgen nog beter.

Dag 2:

Ochtend:
Ik mis mijn chocolade bij het ontbijt echt en vind die smeerkaas maar niets.. Ik moet toch wat zoets hebben? Maar 2x pindakaas met banaan vind ik overdreven. Dus ik eet snel die met smeerkaas maar op, zodat ik aan mijn pindakaas/banaan/kaneel kan beginnen.

Tussendoor heb ik een peer en de rijstwafels (ik zie een week zonder rijstwafels aankomen?) appel-kaneel van zonnatura. Die zijn zeker goed te doen als je een gezond tussendoortje wilt.

Middag:
Ik vind dit nu al een stomme week. Niets gaat zoals ik wil, ik heb het gevoel dat ik super veel doe, maar mijn to-do-list wordt alleen maar langer en dan ben ik ook nog eens ongesteld. Het enige wat mij nu nog kan troosten is chocola #geefomditkind. Ik vraag me serieus af waarom ik mijzelf dit aan doe. Maargoed, ik ben eigenwijs en heb besloten en wedstrijdje met mijzelf te houden en als ik ergens goed in ben…

Duuuhuuuss, ondanks dat mijn behoefte aan chocola (XL HAGELSLAG, VLOKKEN) groot was, nam ik toch kaas op mijn brood. Met pesto en maakte hier een lekkere tosti van. Om mezelf dan toch nog maar semi te verwennen, sort of..

Mijn behoefte aan zoetigheid neemt echter niet af (goh, vind je het heel gek na een tosti terwijl je chocola wilt…) en ik besluit ijs te gaan halen. Gewoon zo’n skere grote bak uit de vriezer. Meestal zou ik dan gaan voor iets met chocolade, maar omdat ik dat dit keer niet mag.. En toen viel mijn oog op pecan-karamel ijs: ‘Met gekarameliseerde pecan nootjes’ staat op de verpakking. Nou als dat niet goed klinkt? Check! Goede vervanger gevonden.

Net op het moment dat ik een bakje vol wil scheppen met dit goddelijke mengsel belt mijn moeder op: of ik even mee ga naar het terras voor een kopje koffie. Zeker een heel goed plan. We strijken neer bij mijn favoriete ijssalon van Twente Van der Poel ijs. Serieus, ik zou hoofdsponsor moeten worden van deze zaak, want ik heb denk ik ieder smaakje uit de vitrine wel geproefd. En, trust me, dat zijn er nogal wat, maar fuck it. Zij moeten ook niet zulk gruwelijk lekker ijs maken. Ik maak er ook een wedstrijdje van om (jep daar is ‘ie weer) ieder nieuwe smaakje van de maand te proeven en dit keer is het ‘kletskop’. Klinkt als de hemel toch? Daar gaan we alleen vandaag niet voor, want we wilden koffie drinken. Gelukkig hebben ze hier ook een fijn kopje Illy-koffie én taartjes van Mrs. Brown. De brownie gaan we natuurlijk overslaan, maar met haar appel-kruimeltaart komen we ook zéker niets te kort. Oh oh mensen: ik denk dat ik goede vervangers voor mijn chocolade verslaving heb gevonden 🙂

weekzonderchocola3
Oog voor detail? De S mist bij World ja, maar check ook het bolletje ijs dat je bij Van der Poel krijgt i.p.v. een koekje bij je koffie. Mij krijg je niet gelukkiger.

Avond:
Ik maak een heerlijke aardappel salade met gerookte makreel waar ik wel eventjes vol van zit. Toch krijg ik ’s avonds zit in wat zoets (goh..). Maar nu heb ik gelukkig een goed alternatief gekocht: Karamel-Pecan ijs. En man, wat maakt ‘ie goed. Gewoon van de Aldi voor 1,99 dus maak jezelf gelukkig en kopen kopen lieve mensen.

Dag 3:

 

Ochtend:
De ochtenden zijn tegenwoordig saai nu ik geen chocola meer mag eten, dus begin ik weer met dadel-kaneel pindakaas en daar blijft het bij. Normaal 1x, nu 2x als beleg #livingontheedge. Misschien moet ik een alternatief ontbijt maken. Yoghurt ofzo, of banaan-ei pannenkoekjes, maar daar heb ik geen tijd voor. Moeilijk leven.

Tussendoor fruit en ontbijtkoek, want YOLO dat doen we gewoon omdat het zo gaaf en lekker is.

Middag:
Pauze op mn andere werk, waar ik gewoon op het moment brood smeer en geen gesmeerde broodjes meeneem. Ik heb nog steeds pompoenhummus, maar hier staan ook heerlijke jammetjes en stropen in de koelkast (ik noem appel-kaneel-peren stroop). Dus dat smaakt me prima.

Tussendoor eet ik wederom ontbijtkoek. Inspiratiegebrek, als ik thuis was had ik ijs gegeten, maarja. Waar is die vriezer als je hem nodig hebt? OH en koffie. Daar zou ik eens een week zonder moeten proberen; 3e kop vandaag. Nee, dat doe ik mijn lieve collega’s niet aan. Zonder-koffie-terror-els heeft niemand zin in 😉

Avond:
Jeuj! Mn date komt me van mijn werk halen, we moeten nog wat laatste boodschapjes doen wat volgende week vliegen we naar CURACAO, whoehoe! Na Thailand, Sri Lanka en heel wat citytrips is het de beurt aan dit beeldschone eiland. Maargoed, we hadden het over de week zonder chocola en dat gaat vanavond prima. We aten snel bij Happy Vrettaly en, na het aankopen doen, belanden we op het terras. Speciaalbiertje met een ijsje toe (ik zeg kletskoppen-ijs goedgekeurd 😉 ) en de dag is alweer voorbij

Dag 4:

Ochtend:
Wederom een werkdag die ik begin met twee plakjes ontbijtkoek. Wederom zeer healthy en voedzaam #not, maar ik was een tikkeltje aan de late kant. Tussendoortjes hier zijn ook niet het noemen waard, maar het was geen chocola.

Middag:
Wederom brood, kaas en lekkere jammetjes. Geen chocola en het gaat steeds minder moeilijk, wauw.. Zeker niet verwacht. Misschien doordat ik toch wat vervanging heb gevonden?

Avond:
Wat een dag.. ik heb het gevoel dat ik de marathon gelopen heb en misschien heb ik dat ook wel. Wat een drukte. In ieder geval geen zin om te koken, maar ik manage het toch nog te koken voor mezelf en het smaakt me prima. Go Els.

Tussendoor eet ik m&m’s pinda en een cornetto mét chocola, omdat ik opeens schijt heb aan deze challenge. Vier hele dagen heb ik het vol gehouden, maar nu wil ik weer gewoon chocola kunnen eten wanneer ik dat wil. Maar: já het mag best een tandje minder bij mij. Dus niet alles én én én. Én chocopasta ’s morgens, en hagelslag ’s middags, tussendoor rijstwafels met choco-coating en ’s avonds na het eten m&m’s. Gewoon wat minderen met mijn cacao en suiker-inname. Dûsss, iemand goede vervangers voor chocoladepasta of hagelslag als beleg? Geef me tips! Wel met een zoetig smaakje het liefst 🙂 Het hoeft echt niet healthy, want het moet immers wel voldoen aan mijn cravings naar chocola.

Wat heb ik van deze challenge geleerd? Doe nooit dingen waar je ongelukkig van wordt 🙂 Verstoor geen relaties die je lief hebt ❤ en behoud alles waar je van houdt 😀 Chocola en ik zijn gewoon een super combinatie en een gewoonte die ik niet wil afleren. Maar oke, iets minder kan soms best..

pannenkoeksofia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s