Het laatste deel van mijn minder-alcohol-avontuur. Wat heeft dit alles mij opgeleverd en ben ik anders tegen mijn drinkgewoontes aan gaan kijken? Hoe ga ik verder? Met of zonder plan? Of val ik hierna weer terug in oude gewoontes?

Veel zaken die ik mij heb afgevraagd bij het schrijven van dit blog. Ben jij benieuwd naar de antwoorden? Die lees je HIER! Of lees gewoon hieronder mee … 😉

Vandaag ga ik deze blog anders aanpakken dan normaal. Dat heeft een reden, want de challenge is bijna ten einde. Aangezien dit alweer de laatste week van de maand is ben ik ga nadenken hoe ik mijn doelen een vervolg zou willen geven. Ik heb mijn alcoholgebruik in kaart gebracht en kwam tot de conclusie dat ik een sociale drinker ben. De ene keer drink ik wat meer dan de andere, afhankelijk van de hoeveelheid sociale activiteiten die ik die week onderneem. Nu vind ik niet dat ik overdreven veel drink, maar soms is het wel overbodig. De vraag: ‘Is dit nu nodig?’ komt veel vaker in mijn op en dat is goed. Hoewel ik alcohol nog steeds wel associeer met gezelligheid, ben ik mij veel bewuster van mijn gebruik dan voorheen en dat is mijn winst.

Dus, een blog met een blik op de toekomst en de sociale situaties die het voor mij soms lastig maken. Daarin bedacht ik mij dat het goed zou zijn wanneer ik alternatieven voor alcohol. Deze week testte ik wat alternatieven en vertel je wat ik ervan vond. Misschien kan jij er ook wat mee? : )

Bavaria Tex 0.0%
Ik hou normaal gesproken, zeker met het lekkere weer, wel van een Corona of Desperados op zijn tijd. Lekker fris, met een vleugje limoen. Dus toen ik deze variant in de supermarkt zag, kwam mij dat perfect uit; meteen proberen dus! Ik kocht er een limoen bij om het totale Desperados-effect te creëren en had er helemaal zin in vanavond. Samen met mijn netflix-serie kroop ik in mijn kleine achtertuin en maakte het biertje open. Conclusie? Totale deceptie. Veel te zoet en een rare nasmaak aan het eind. Ik heb die smaak gemaskeerd met wat nootjes, zodat het uiteindelijk wel te drinken was maar neh. Niet een vervanger die ik vaker zou halen en haalde het totaal niet bij een normale Corona of Desperados.

bavariatexmex0.0
Afgezien van de bavaria was de ‘La casa de papel-avond’ wederom top! Oh en spot de Korea fiets op de achtergrond. Myr, als je dit leest; hij leeft nog steeds ❤ !

Alcoholvrij Moscow Mule
Een vriendin van me maakte eens een Moscow Mule, maar dan met sprite en dus alcoholvrij. En dat vond ik het ideale alternatief voor deze challenge. Om dit te maken heb je een takje verse munt, drie plakjes gember, 2 schijfjes limoen, wat ijs en sprite/7-up nodig. Dit doe je allemaal samen in een leuk glas en klaar is je mocktail. Ziet er ook nog eens leuk uit en smaakt lekker fris! Je merkt waarschijnlijk niet eens dat je een cocktail zonder alcohol drinkt.

Vlierbloesemsiroop met spa rood
Mijn favoriet blijft toch wel een hele simpele: een scheutje vlierbloesemsiroop (koop je bij de hema, in bio-winkels of tegenwoordig gewoon in de supermarkt) en dit leng je aan met spa rood. Serveer in een wijn glas, want dat staat leuk, en je hebt een heerlijk fris drankje voor tijdens een feestje of gewoon voor zo.

Deze alternatieven heb ik de afgelopen week getest. Kijk, je kunt ook gewoon water of spa rood drinken, maar ik vond het ook wel leuk om iets speciaals te hebben als anderen aan hun wijn of bier zitten. Heb jij nog lekkere alternatieven voor een alcoholvrij drankje? Deze onderstaande ginger ale is trouwens ook een fijn alternatief om ergens te bestellen!

gingerale
Ginger ale bij de TW Foodhal. Keer wat anders dan het witbiertje die ik standaard bestel..

Verder was deze week niet helemaal alcoholvrij, maar ik heb mij wel aan mijn doel gehouden. Op zaterdag dronk ik drie wijntjes op een verjaardag. Daarna gingen we de stad in en dronk ik een fanta en twee water. Niet eens persé voor deze challenge, maar gewoon. Ik had echt geen zin in vieze wijn en zeker niet in bier. Prettige bijkomstigheid: de volgende dag was ik niet ‘brak’, maar had ik ook totaal geen zin in drank. Ik was op een foodfestivalletje en zag mensen met cocktails en bier: sociale situaties ten top zou je zeggen, maar ik had hier echt geen zin in. Waarschijnlijk door de vorige avond en dat was helemaal prima zo. Juist wel fijn, want daarmee bleef mijn week-inname op drie wijntjes staan en daar ben ik tevreden mee.

Hoe was jouw afgelopen week en hoe zie jij de toekomst voor je? Wil je structurele veranderingen maken in je drink gewoontes en heb je hier al concrete plannen voor bedacht? Ik heb in ieder geval geleerd dat het zonder plan onbegonnen werk is..

Ik ben in ieder geval blij dat ik mee heb gedaan aan deze challenge. Het heeft me inzichten gegeven en ben van plan in de toekomst meer rekening te houden met mijn drink gewoontes. Dus niet meer op doordeweekse dagen drinken en meer rekening houden met de hoeveelheid. Drinken moet lekker blijven en ik wil niet meer persé moeten drinken, omdat er door iedereen gedronken word. Dat blijft een uitdaging en zal niet altijd 100% goed gaan, maar er mee bezig zijn is stap één en veranderingen maken stap twee. Dat wil niet zeggen dat als ik echt heel graag een keer een biertje drink op een mooie zomerse woensdagavond op het terras, ik dat niet meer ga doen. Ik weet van mezelf ook dat ik maat kan houden en dat is belangrijk. Zolang we er ook maar van genieten en we bewust zijn van wat alcohol met ons kan doen. Zoals altijd draait het allemaal om balans 🙂

Jullie in ieder geval bedankt voor het meelezen! Ik hoop dat het wat herkenning gaf en ik jullie wat tips heb kunnen geven. Heel veel succes voor in de toekomst!

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit experiment vonden. Zal ik vaker een experiment aangaan of is dat alleen maar saai om te lezen? Ik hoor graag jullie mening, want dat heeft allemaal invloed op mijn content. Dus heb je nog tips of ideeën? Laat het dan hieronder weten! Alvast bedankt toppers!

Let’s get social!
Zullen we in contact blijven via Facebook of Instagram (@elsschrijft) ? Vind ik gezellig 🙂

2 reacties op ‘Experiment: Minder alcohol – deel 4!

 1. Jeetje Els
  Top gedaan met je challenge.
  Ik had soortgelijke vacatures gedaan; 21 dgn zonder alcohol.
  Ook volgehouden en ook veel bewuster geworden. Nadien wel weer een keer in valkuil gevallen, maar “heurt erbie ”

  Ik volg je enthousiasme en ga maar meer challenges aan; ik doe met je mee!

  Vrolijke groet,
  Arjan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s