Hallo! Het is nog veel te mooi weer voor oktober (maar je hoort mij niet klagen) en mijn kruidentuin doet het gewoon belachelijk goed voor deze tijd van het jaar. En het mooie is: ik hoef er niets voor te doen. Momenteel heb ik een overload aan verse munt, peterselie en basilicum. Hoewel, die basilicumplant momenteel niet zoveel blaadjes meer bevat. Mag jij raden waar dat van komt? 😉 Dit receptje natuurlijk! Want eerlijk is eerlijk; er moeten echt heel wat blaadjes in je pesto. Maar dan heb je ook wat. Nieuwsgierig naar het recept? Lees dan mee!

basilicumplant
De basilicumplant in kwestie. Stiekem was ik er best trots op 🙂

Ik doe sausjes, tapenades en al meestal een beetje op de gok, maar deze ingrediënten heb je sowieso nodig:

Alle blaadjes van een basilicumplant *
Olijfolie Extra Vergine
1 theelepel citroensap
Parmezaanse kaas (30 gram)
Pijnboompitten (30 gram), geroosterd
Knoflook, twee teentjes

*Dan heb ik het over zo’n supermarktformaat plant. Mijn plant was wel echt groter dus ik heb de helft tot 1/3e gebruikt

Verder nog even kort: Ik kreeg voor mijn verjaardag een fantastisch apparaat, zo’n staafmixer-set met diverse opzetstukken en wauw, wat een krachtpatser is dat. Maalt in no time alles fijn, zo snel dat ik me bedacht wat er zou gebeuren als ik daar mijn vingers in zou krijgen. NIET aan denken dus, maar wel fijn dat het allemaal zo snel gaat. Natuurlijk kan dit recept ook gewoon in de blender.

basilicumblaadjes

Goed, dan eindelijk over tot het recept. Je begint met het roosteren van de pijnboompitten. Zet een droge koekenpan op het vuur, doe daar de pijnboompitten in en rooster ze op middelhoog vuur tot dat ze een kleurtje hebben gekregen. Geen olie? Nee, dat klopt. Dat is voor het roosteren van noten e.d. vaak niet nodig.

Ondertussen pel je de knoflook en snijd je teentje in stuken. Dat hoeven geen hele mini kleine stukken te zijn; halveren of in kwarten is prima.
Rits alle basilicumblaadjes van het plantje, doe ze in een vergiet en spoel ze af.

Hierna prop je alle ingrediënten in de maatbeker of in de kom van de blender. Mixen maar! Stop tussendoor af en toe met mixen, roer even door met een lepel, en ga verder. Tijdens dit proces zet je dus wel je mixer of blender uit hé, pas op voor die vingers! Is je pesto nog te droog? Voeg dan meer olijfolie toe. Proef ook gerust tussendoor en voeg meer van datgeen toe wat jou nodig lijkt. Zo kan je je pesto afmaken met wat peper en zout, maar mijn Parmezaan was behoorlijk pittig en zout, dus dat was bij mij niet nodig.

pesto1
Lekker bij een broodje

Als je pesto klaar is doe je het in een bakje. Je kunt het nu direct nuttigen. Het is namelijk super lekker op een stokbroodje, door de pasta of gebruik het als dressing voor een salade. Heb je over of wil je het liever bewaren? Giet er dan nog een extra laagje olijfolie overheen, zodat het 1 tot 2 maanden houdbaar blijft in de koelkast. Maar het allerlekkerst is ie toch wel om binnen een week op te eten. En zeg nou zelf: zo’n heerlijk dippertje wil je toch iedere dag wel? Ik deed het op tosti’s en broodjes kaas en maakte er een heerlijk ovenrecept mee! Check het recept onder de foto 🙂

ovenshotel_aardappel_pesto_pompoen
Credits gaan naar Anne die voor inspiratie van dit recept zorgde 😉

Hiervoor doe je 200 gram pompoenblokjes, met 2 aardappels (gewassen en in schijfjes), halve courgette (in blokjes), 1 gesnipperde ui en 1 teentje knoflook in een ovenschaal. Schep er 3 eetlepels pesto doorheen en top af met nog wat olie. 30 minuten op 200 graden en mjam! Heerlijk avondmaaltje 😀

Wat denk jij? Ga jij zelf pesto maken, deed je dat al of koop je het toch gewoon liever in de supermarkt?

Let’s get social!
Zullen we in contact blijven via Facebook of Instagram (@elsschrijft) ? Vind ik gezellig 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s