Och mensen. Jullie hebben geeeeeeeen idee hoe fijn ik het vind dat ik dit recept ein-de-lijk bemachtigd heb. Mijn dank is groot en gaat uit naar Maartje en haar geweldige moeder. Jullie mogen mij trouwens ook dankbaar zijn dat ik dit met de rest van de wereld deel. Want geloof me, dit wil je. Serieus.

Allereerst even iets over de geschiedenis van de gehaktballetjes van Maartjes moeder. Maart en ik zijn ex-collega’s en in de tijd dat wij nog wel collega’s waren woonde Maart nog bij haar moeder. Als het dan rond 17:00 uur was en iedereen trek begon te krijgen kwam de vraag van de dag weer naar boven ‘Wat gaan jullie straks eten?’. Vaak werd er gedemotiveerd geantwoord: ‘Ik weet het nog niet’ of ‘Ik kijk straks in de supermarkt’ en ‘Ja, bah geen idee ik moet nog boodschappen doen maar heb HONGER’. Je begrijpt het al; wij waren allemaal mensen met een #zwaarleven. Behalve Maartje, want die woonde nog thuis en kon daar lekker aanschuiven. Dus maakt ik (hilarisch als ik ben) grapjes over dat Maartje lekker gehaktballetjes kreeg thuis, terwijl wij gewoon moesten koken en dus een heel #zwaarleven hadden. Wat natuurlijk nergens op sloeg, want ik wist helemaal niet of Maartje haar moeder lekkere gehaktballetjes kon maken, maar je moet toch ergens over kletsen om 17 uur…

GELUKKIG hoorde Maartjes moeder onze hulp-kreet en nodigde ons op een avond uit om bij haar gehaktballetjes te komen eten. En man man man; het was dan wel een gokje, maar ik had geen ongelijk. Wat een lekkere gehaktballetjes waren dat. Super mals, heerlijk gekruid en in een hele fijne tomatensaus. We kregen er pasta en een salade bij en gelukkiger kon je ons niet maken die avond. Tenminste, mij niet. Het is zelfs zo erg dat we bij ieder bring your own diner vragen of Maartje niet even de gehaktballetjes van haar moeder kan namaken 😉 Maargoed, dat is nu dus verleden tijd, want we hebben het recept en kunnen nu zelf aan de slag! Of het ons lukt om ze net zo lekker te krijgen als Maartjes moeder is de vraag (waarschijnlijk niet..) maar hé we gaan het proberen. Klaar voor het recept voor de lekkerste gehaktballetjes ever? Let’s gehaktbal!

Je hebt nodig: 500 gram half om half gehakt –  400 gram tomatenblokjes – 1 blikje tomatenpuree – theelepel suiker – 1 ui – 1 ei – eetlepel mosterd – eetlepel ketchup – bouillonpoeder – paneermeel – verder nodig: braad- of hapjespan

Snipper de ui. Doe het gehakt, ei, ui, mosterd, ketchup, bouillonpoeder (naar smaak) en twee eetlepels paneermeel in een kom. Kneed dit door elkaar, breng op smaak wat peper en zout toe en draai er balletjes van. Deze hoeven niet zoals een gehaktbal tennisbal-groot te zijn, maar ook niet als een knikker. Golfbal-grootte is perfect. Lekkere vergelijkingen weer Els…

Doe wat boter in je pan en bak de balletjes hierin aan tot ze mooi en geleidelijk bruin zijn. Haal vervolgens de balletjes met een spatel uit de pan. Gooi het braadvocht niet weg, want hier ga je verder mee bakken! Voeg aan het braadvocht zowel de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe. Voeg nog wat bouillonpoeder naar smaak toe en roer door. Voeg al laatste een beetje suiker toe om het volledig op smaak te brengen.

Vervolgens voeg je de gehaktballetjes weer toe aan de pan en laat je het op zacht vuur minimaal 30 minuten sudderen. Zo kunnen de smaken zich goed vermengen. Klaar!

Zó; dat was veel makkelijker dan ik dacht! Toch heb ik het gekke voorgevoel dat het bij mij niet zo lekker gaat worden… Maar zeg nou eens eerlijk… wie kan er tippen aan moeders gehaktballen? Hoewel, mijn vader doet dat best goed…

Eet deze verrukkelijke ballen met pasta, of zonder, op brood of gewoon zo lekker als tapas uit de pan. Ze kunnen overal en altijd. Ze zijn gewoon geweldig ❤ Liefde voor Maartje en haar moeder.

Let’s get social!
Zullen we in contact blijven via Facebook of Instagram (@elsschrijft) ? Vind ik gezellig 🙂

Maartjes_gehaktballetjes
Niet de beste foto ooit, maar zelfs nu zien deze ballen er lekker uit toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s