Dag lieve mensen! Ik ben er net een dag weer van mijn citytrip in Rome en kan niet wachten om alle leuke (en mooie) dingen die ik ben tegen gekomen met je te delen!

Kijk; iedereen weet dat Rome prachtig is. Het is een openluchtmuseum waar je constant door de geschiedenis wandelt en dat is fantastisch om te doen. Dus ik ga je niet al te veel vertellen over toeristische en historische plekken waar je echt naar toe moet. Daar staan genoeg tips over op internet. En jaahaa: natuurlijk staan er ook genoeg tips op internet over waar je heen moet om voortreffelijk te eten of voor een goed drankje of kop koffie. Ik kreeg dan ook veel fijne tips van jullie. Nogmaals dank daarvoor 😀 Maar, tijdens het wandelen naar deze hotspots, ontdekten wij ook heel veel plekjes waarvan we dachten: ‘Waarom zijn deze ons niet getipt?’. Restaurants waar we bijna alleen maar tussen Romeinen zaten of ijssalons zonder veel poespas maar mét gewoon simpel en goddelijk ijs. Waar de Italianen goed in zijn dus.

Drie dingen heb je écht nodig om deze plekken, of andere niet-toeristisch-maar-wel-vet schattige-en-heerlijke-plekjes te ontdekken:

 1. De perfecte uitvalsbasis.
  Wij verbleven in Trastevere en mensen serieus. Hou je net zo van goed Italiaans eten als ons, vind je het niet erg om even te wachten op het eten en hou je van een knusse en gezellige bedoeling? Zoek je hotel, pension, B&B of whatever dan in dit deel van Rome. Wat je ook zoekt: het ziet hier. En natuurlijk zit er door de rest van Rome ook genoeg leuks en lekkers. Ik kreeg dan ook voornamelijk tips voor restaurants gevestigd in het historisch centrum van Rome. En die zullen vast ook heel erg goed zijn geweest, alleen het zit zo ver van alle gezelligheid. En dat vind ik net zo belangrijk. Leuk, knus en gezellig zitten. En dat het liefst om de hoek. Zo dat je binnen 10 minuten lopen weer ‘thuis’ bent en dat je niet eerst nog een uur in het ov hoeft te zitten. Ook een prettige bijkomstigheid: het eten in Trastevere is relatief goedkoop.

  Rome_trastavere
  Trastevere ❤
 2. Koop het boekje ‘Time to mono’.
  Deze gebruikten wij ook in Wenen en hadden daar goede ervaringen mee. Hier staan heel veel leuke wandelingen in. Je komt langs de leukste, mooiste, oudste plekjes van de stad: variërend van extreem toeristisch tot heel rustig en weinig mensen. Exact dat wat je nodig hebt tijdens een drukke citytrip. Ook weten de makers van dit boekje tijdens zo’n wandeling je precies te bieden wat je op dat moment nodig hebt. Het zien van mooie bezienswaardigheden, maar ook leuke plekjes om tussendoor te rusten, een broodje te scoren, een drankje te doen en weer door. Perfect.
 3. Download maps.me en pin de locaties waar je sowieso heen wilt.
  Ter voorbereiding op een citytrip zoek ik altijd plaatsen op waar ik heel erg graag heen zou willen. Ik vraag om tips, bezoek wat blogs en schrijf ze vervolgens allemaal op. De app maps.me biedt offline kaarten van alle landen (was zelfs in Sri Lanka heel accurate!) en geeft je ook routes, zonder dat je dus internet hoeft te gebruiken. Wel even je GPS aan natuurlijk 😉 En dan loop je zo naar de leukste tentjes ooit. Verder hebben wij tijdens Rome ook veel van de gewone Google Maps gebruik gemaakt, omdat we zo nog een aantal reviews van restaurants e.d. konden vinden. Toch wel ideaal: overal internetverbinding zonder extra kosten in Europa.

Tot zover de basis. Klaar voor een overload aan tips voor must-visits in Rome? Pinnen maar! 😉

Ontbijt / lunch
‘Echte Italianen ontbijten niet’ hoor je vaak. Toch vind ik dat die uitspraak niet helemaal klopt. Want ze ontbijten wel degelijk en zijn ook mega goed in heerlijke broodjes maken. Tenminste, wel als je naar onderstaande plekken gaat! Misschien dat dit gezegd wordt omdat ze staand ontbijten, met een espresso of een latte aan een bar of sta-tafel en dan weer doorgaan. Maar dat doet zeker niet af een de kwaliteit van de croissant of cornet die ze eten.

 • Le Levain Boulangerie
  De naam klinkt Frans en zo bakken ze hier ook! Mijn hemel ik heb nog nooit in mijn leven (zelfs niet in Frankrijk) zulke geweldig croissants, cinnamon buns of pain aux chocolat gegeten. Onze eerste ochtend kwamen we hier voor ontbijt en we hebben de volgende dagen niet eens meer verder gezocht. Dit is voor mijn gevoel de beste bakker in heel Rome. Wat zeg ik: de beste bakker waar ik in mijn leven ben geweest; ik mis het nu al. Hoewel iets in mij nu ook wel zegt ook dat het misschien wel goed is zo. Iedere dag ontbijten met bladerdeeg is misschien iets teveel van het goede 😉 Anyways, zin in een goed broodje of taartje: zeker hier naar toe gaan. Ook de koffie is fantastisch en daarover gesproken: ultra goedkoop in Rome. Voor een goede bak koffie betaal je ongeveer 1 euro. Dan drink je hem wel staand op, zittend kost ie meer. Maar hé goed voor de lichaamsbeweging 😉 In Nederland kunnen we nog wat van die kwaliteit koffie en prijsverhouding leren.

  Rome_bakkerij
  Dit chocolade-bommetje was verkleed als brioche broodje, want de binnenkant zat vol met zachte chocolade ❤

   

  Rome_bakkerij_2
  Niets teveel over deze bakkerij gezegd toch? 😉

   

  Rome_bakkerij_3
  Nog eentje omdat ik het niet laten kan. Liefde voor goed brood en ontbijten met zoetigheid!

   

 • Pasticceria Boccione in de Joodse wijk
  Op het moment dat we deze bakkerij zagen zaten we net lekker op een terrasje in de zon met een kopje koffie en een lekker gebakje. Nét naast deze bakker. Het werd hier opeens mega druk en ik moest en zou weten wat hierbinnen gebeurde. Na het gebakje had ik geen zin meer in deze gigantische broodjes, maar ze zagen er zo goed uit. Mocht je op deze plek in de buurt zijn en honger hebben: ga dan zeker zo ’n Joodse specialiteit eten.
 • Antico Forno del Ghetto
  Om de hoek bij bovenstaande Joodse bakker zit deze bakkerij. Ook niet geweest, maar zag er werkelijk geweldig uit. En druk. Met alleen maar Italianen, dus dat zegt genoeg.

Koffie
Eigenlijk kan je in heel Rome lekkere koffie krijgen. Wij zijn in ieder geval geen slechte koffie tegen gekomen. En bijna iedere Romein drinkt espresso. Dus probeer ook maar gewoon niets anders te bestellen. Ik probeerde nog één keer een caffeé te bestellen. Pardon? Was de reactie. Dus ik: ‘just a normal coffee?’. ‘Ah, ok’  was de reactie. En dan alsnog gewoon stug espresso geven. Haha, heerlijk die Italianen. En ik vond het wel best ook. Een andere keer bestelde ik een Americano, wat ik normaal niet graag doe omdat dat mega waterig kan zijn. Maar dit was eigenlijk gewoon een sterke Lungo. Dat kan je dus altijd nog betellen als optie. Alle koffies zijn goed in Rome. Ben jij slechte koffie tegen gekomen? Gefeliciteerd. Dat vond je de speld in hooiberg.

Deze twee adresjes voor fantastische koffie kregen we getipt:

 • Sant’Eustachio il Caffè
 • Caffe Greco
  Zit in één van de duurste winkelstraten van Rome (voor de Spaanse trappen) en dat merk je er ook aan de drukte. Niet aan de prijs. Espresso drink je, vanzelfsprekend, gewoon staand en je betaald er 3,50 voor twee espresso. Zeker niet duur, maar wel als je weet dat het veel goedkoper kan. En was die koffie nou echt zo geweldig? Ik vond het lekker maar, net als alle andere koffie in Rome, gewoon heel erg goed. Maar misschien ben ik alleen maar een liefhebber en geen echte kenner. Kan ook.
Rome_koffie
Koffie in een random bar in Testaccio!

Pizza en pasta’s
Net zoals ik hierboven aangaf dat je overal lekker koffie kunt drinken, kan je bijna overal in Rome wel een goede pizza of pasta eten. Het verschil zal hem eerder zitten in de prijs die je ervoor betaald, dan in de kwaliteit. Die is overal relatief goed.

 • Da Baffetto
  We zijn hier niet geweest, maar bij baffetto schijn je dé beste pizza van Rome te kunnen eten. Hun specialiteit is de pizza met worst, maar ik geloof dat iedere pizza hier fantastisch is. Ik had hier graag nog de pizza Bianca (zonder tomatensaus) gegeten, maar we hadden zoveel lekkers in Trastavere (en waren bekaf van het vele lopen) dat we er gewoon weg niet aan toe gekomen zijn om hier naar toe te gaan.
 • Nannarella
  Check even de foto’s in de bijgevoegde URL (klik op Nannarella) en je snapt precies waarom deze in dit rijtje staat. Ik at hier de meest fantastische kazige pasta met zeevruchten. Mijn vriend een heerlijke pizza. En die tiramisu. Mijn hemel. Die moet ik weer hebben. Nog een keer terug naar Rome dan maar.
Rome_pasta_2
Deze pasta nog 100 keer in Nederland a.u.b.

Leuk om te weten is dat wij in Trastavere steeds langs Tonnarello liepen. Deze had exact dezelfde menukaart, maar dan met een lange rij wachtende Italianen voor de deur. Serieus, zelfs het lettertype was hetzelfde, inclusief de border, manier van serveren en de nagerechten. Ik moest wel even lachen in mijn vuistje, want bij Nannarella hebben wij letterlijk 2 minuten gewacht tot we plaats konden nemen. Ga dus niet in de rij staat bij Tannorello, maar loop lekker drie straten verder naar Nannarella voor dezelfde, heerlijke, pasta, pizza en tiramisu.

Rome_tiramisu
Krijg er meteen weer zin in.. Wie vertelt mij waar ik de beste tiramisu van Nederland eet?

Verder heb je op iedere hoek van de straat pizzeria’s die plaatpizza’s verkopen. Dus geen ronde pizza’s zoals wij die kennen, maar vierkante platen in rechthoekige stukken gesneden. Ze worden gewogen en dat is het bedrag wat je betaald. Ik weet niet alle namen meer van waar we deze heerlijke pizza’s aten, maar het was ergens in Trastavere. Natuurlijk wederom druk met Italianen (dikke tip om te weten of je ergens goed zit: als het er druk is met locals is het goed) en aten we weer staand. Één van deze tentjes staat hieronder onder het kopje ‘snacks’.

IJS
Maar mijn Rome stond niet in het teken van de beste pizza. Of beste pasta. Oké misschien stiekem ook wel een beetje in die van de tiramisu. Maar man man man wat heb ik genoten van het heerlijke ijs daar. Ik ben een echte ijs-eter. Hartje zomer of winter, plus 30 of min 40 graden (hoop niet dat ik dat ooit ga meemaken), ik kan altijd ijs eten. En dus zat ik in Rome helemaal goed. Ik werd op meerdere adresjes getipt, maar deze twee heb ik persoonlijk voor je gekeurd #zwaretaak

 • Della Palma heeft 150 smaken ijs en dat maakt de keuze zeker niet makkelijker. Jezus wat veel heerlijks en ik word daar dus echt gestresst van. Straks kies ik niet het lekkerste ijs. Na 10 minuten kijken in de drukte (net als in wel meerdere bakkerijen, ijssalons of traiteurs trek je hier een nummertje en betaal je eerst) koos ik voor Amerena en Nutella. En man dat was echt geen slechte keuze. Sterker nog: heerlijke keuze. De smaken van mijn leuke gezelschap mochten er ook zijn: heel donker (puur) chocolade ijs met rood fruit en een of andere gekke vruchtensoort ijs wat totaal onderdeed van de eerste fantastische smaak. Enige nadeel: bomvol met toeristen, maar daarvoor laat je je niet uit het veld slaan hoor. Het ijs is mega lekker en daarom helemaal niet gek dat het toeristisch is.

  Rome_ijs_3
  ijs, ijs, ijs 😀
 • Del Viale. Omdat Della Palma zo druk en zo veel getipt werd door jullie had ik verwacht het lekkerste ijs van Rome wel geproefd te hebben. Totdat wij op dinsdagmiddag, vlak voor onze vlucht terug naar Nederland, een laatste ronde door de stad liepen. We kwamen in de buurt van ons pension en ik zag deze ijssalon vlak voordat we de straat overstaken. Een laatste ijsje in Rome; waarom ook niet. En dit bleek een geweldig idee van mezelf. Want dit ijs was zeker net zo goed, misschien nog wel beter, dan dat van Della Palma. Man wat een heerlijkheid. Chocolade hoorntje, fantastisch Amarena én biscotti ijs. Ik zeg; niets meer aan doen.Rome_ijs.jpg

  Rome_ijs_2
  Ik kreeg veel reacties dat dit ijsje te groot voor mij was. Hoe-zo? Hij was binnen 5 minuten op.. 😉 Blij meisje met ijsje.

Verder werden nog getipt Gioletti voor het vijgenijs en Tre Scalini voor het Tartufoijs. Die laatste liepen we langs, maar ik moest en zou naar Della Palma en miste mijn kans op goddelijk tartufo ijs. Sorry Han; ik had maar één maag op dat moment 😉

Snacks/traiteurs

 • In Rome heb je, net als dat er op iedere hoek van de straat pizza, koffie en ijs te verkrijgen is #foodeverywhere, ook mega veel plaatsjes waar je ‘even snel’ wat te snacken haalt. Voor vertrek had ik mij (natuurlijk) georiënteerd op wat ik allemaal wilde proeven en eten in Rome. En naast de standaard dingen als pizza, pasta en burrata stonden ook risotto balletjes hoog op mijn lijstje. Voor wie het niet kent: deze balletjes (of zeg maar eerder ballen; ze zijn zo groot als een tennisbal) zien eruit als een bitterbal, maar in de binnenkant zit dus risotto. Ze bestaan er met allerlei vullingen. Ik had ze op eerste dag al gespot, maar nog geen kans gehad om te bemachtigen. Maar tijdens één van de wandelingen uit Time to Mono kwamen we langs een ge-wel-dige traiteur. Serieus; in Nederland zouden ze er jaloers op zijn. De mooiste hammen, artisjokken, gerookte zalmen, octopus-salades en parmahammen everywhere. En natuurlijk dus ook deze prachtige gefrituurde balletjes. Op dat moment was het wel weer lunch-tijd dus ik bestelde er 2 plus wat gefrituurde artisjok. Wederom moesten we staand eten, maar omdat het zulk heerlijk weer was zochten we een plekje in de zon op. Wat nog niet heel makkelijk is in Rome gezien alle hoge gebouwen (dus veel schaduw). Ik proefde een hap en meh. Het was eigenlijk een kleine deceptie; niet vies ofzo, maar ik had mega heerlijk verwachten (net als risotto), maar dat was het dus niet. Eerder gewoon oké, maar had wel wat kaziger en romiger gemogen van mij. Jammer! Maar zeker even proberen als je in Rome bent 🙂 Wij kochten ze bij Roscioli, maar je kunt ze dus overal krijgen. Kijk wel even naar de kwaliteit van die dingen; ze moeten wel warm zijn en koop ze dus niet zomaar bij iedere toeristische hotspot in de buurt.

  Rome_risottoballen
  Gefrituurde risottoballen (klinkt niet heel charmant i know) en gefrituurde artisjok!
 • Bij Suppli Roma in Trastevere (waar anders?) kochten wij op de eerste dag deze heerlijke pizza-snack, die overigens ook prima als lunch kon dienen. Maar wij waren vroeg op (03:30 uur vertrek) dus hadden rond 15:00 uur wel weer zin in iets te snacken. En we kwamen bij deze pizzeria. Man man man wat een heerlijkheid. ik had een pizza met courgettebloemen en was fantastisch. Mijn vriend koos een vega-pizza die hem heerlijk leek, maar was qua smaak echt wel minder dan mijn witte variant. Om deze deceptie op te heffen kocht hij er nog een ‘rode pizza’ naast en die was beter. Gewoon simpel, eenvoudig, zoals de Italianen dat zo goed kunnen: knapperig deeg, rode tomatensaus en pesto. Easy as that. De zaak verkocht trouwens ook de risotto ballen en de pasta zag er ook fantastisch uit. Bezoekje waard dus!

  Rome_pizza
  Ziet er niet alleen mega lekker uit; is het ook!
 • Verder staat Italië natuurlijk bekend om zijn heerlijke kazen. Wij hadden onze buikjes al rond hadden voordat we alle tips konden proberen, maar natuurlijk kon ik burrata niet overslaan. We bestelden bij Baylon Cafe een bruscetta plank als voorgerecht, met daarop getoast brood met burrata en ansjovis (vet goede combi), perfect luchtige ricotta met limoen, tomatensalsa en één of andere hete tomatenshit waar ik de naam niet meer van weet. Vet lekker! Ook at ik hier een geweldige Parmigana di Melanzane ook met burrata <3. Andere tips om te borrelen met goede kazen, buffelmozzerella en burrata zijn:
  • Cul de sac , hier zijn wij wel langsheen gelopen, maar hadden toen net ons ijs op. We wilden verder wel een plekje om te borrelen, maar het was hier mega druk en we hadden even geen zin in wachten in de rij.
  • Obica, schijnt één van beste mozzeralla-bars te zijn in Rome. Wederom kwamen we hier langs op een verkeerd tijdstip (om 11 uur heb ik nog geen zin in wijn en mozzarella), en teruglopen was echt geen optie #zerebenen #nietsgewend. Maar zou ik zeker nog een keer willen proberen wanneer ik terug ga.

Goedddd; dat waren wel genoeg tips lijkt me? 😉 Hahah, nou er is nog één dingetje wat ik graag verder zou willen zeggen en dat zijn de leuke markthallen die Rome kent. Wij kwamen er eigenlijk altijd nét te laat (na 14:00 s middags is het meeste wel weg, tenzij je graag een bloemetje mee naar huis neemt in je koffer), dus ga lekker op tijd of zet de markthal als eerste op je route. Degene waar wij langs kwamen waren:

 • Mercato Testacio : een overdekte markthal met allerlei kleine kraampjes. Ze hebben hier werkelijk alles: van bloemen tot belegde broodjes, tot borrelplekjes met ham en fijne wijn. Het enige nadeel was dat alles dus best vroeg dicht zat en dat vond ik met name voor de borrelplekken best vreemd.. Achja: mijn gezelschap kocht nog eventjes een broodje Porcetta dat super zout was, maar heerlijk en toen liepen we verder. Voor mijn 3e keer Rome staat deze nog op het lijstje om op tijd te bezoeken 😉
 • Mercato dell’ Unita. Tijdens onze wandeling naar het St. Pieter en omstreken kwamen we, wederom thanks to Time to Mono, langs dit schattige markthalletje. Wederom dicht; iets beter oriënteren de volgende keer Els.
 • Eatly. Eten en Italië, de mooiste combi met het schijnt de mooiste kleine restaurants, heerlijkheden en allerlei andere lekkernijen. En dat alles onder één groot dak. Wij hadden geen tijd meer voor deze markthal, maar oh oh oh, dat lijstje over Rome blijft maar langer worden…

Oké oké. Nu beloof ik dat het echt even klaar is met de tips. Rome was fijn, heel erg fijn. Van alle wandelingen door de oudheid, de prachtige uitzichten, alle Chinese toeristen die ons in de wegliepen tot het fijne eten, de rustige parkjes en mega fijn gezelschap. Ik heb genoten! Ciao, tot de volgende keer… ❤

Rome_pasta

Let’s get social!
Zullen we in contact blijven via Facebook of Instagram (@elsschrijft) ? Vind ik gezellig 🙂

4 reacties op ‘Citytrip Rome – Must visits voor het beste ijs, broodjes, tiramisu, koffie, pizza en pasta!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s