Joeh! Laats was het Nationale Pindakaasdag en, hoewel ik wel een beetje klaar ben met die Nationale dagen voor van alles en nog wat, natuurlijk deed ik mee. Niet geheel bewust, want ik eet iedere dag pindakaas, dus iedere dag is voor mijn Pindakaasdag. Ik heb een paar soorten pindakaas die mijn favoriet zijn. Check daarvoor deze test.

Ik had nog een pot Dadel-Kaneel pindakaas van De Pindakaaswinkel staan en deze is goddelijk. Maar, er is een maar: je betaalt er wel even 6,45 voor en je moet het laten verzenden want het is alleen maar gevestigd in de randstad. En toen bedacht ik mij: ‘Pindakaas maken is toch eigenlijk heel makkelijk?’. Uit de test van hierboven bleek namelijk de 100% pindakaas van de Appie mijn favoriet te zijn, en die bestaat volledig en alleen uit pinda’s… DUS een paar extra dadelstukjes en wat kruiden toevoegen en ik heb mijn eigen gemaakte (goedkoper) potje pindakaas. Klinkt logisch, right? Hier komt het recept, doe je mee? Want ook al is het vandaag geen Nationale Pindakaasdag meer: een dag zonder pindakaas is een dag niet geleefd…

Voor 1 potje (zie foto): 250 gram ongezouten pinda’s * – 2 eetlepels olie** – 10 dadels ontpit – 1 eetlepel speculaaskruiden – eventueel snufje zout
*Je kunt pinda’s met of zonder vlies gebruiken, maar natuurlijk wel altijd ontdopte #justsaying
** Ik gebruikte sesamolie want dat leek me wel bij pindakaas passen, maar je kunt ook zonnebloem- , kokos-, of zelfs olijfolie gebruiken.

pindakaas_1
Mooie remake right? 😉 Zelfs in een oud potje van de De Pindakaaswinkel. Deze smaak blijft toch wel favoriet <3!

Verspreid de pinda’s over een bakplaat en rooster ze voor 15 minuten op 180 graden in de oven. Dit is nodig om de oliën uit de pinda’s vrij te laten komen. Hoe donkerder je roostert, hoe intenser de smaak van de pinda. Maar let wel op: nadat je de pinda’s uit de oven hebt gehaald branden ze nog zeker 5 minuten na. Ik ging dus voor 15 minuten, waarbij ik na de helft van de baktijd even de pinda’s door schepte, zodat iedere kant mooi geroosterd werd. Laat ze na het roosteren afkoelen.

Pak een blender of hak-mixer. Ik kreeg een geweldig ding voor mijn verjaardag, waarbij ik de hak-mixer dus gebruikte om de pinda’s fijn te malen. Doe alle pinda’s plus 1 eetlepel olie in de mengbak van de mixer. Zet de deksel erop en maal voor zeker 4 minuten fijn, afhankelijk van hoe snel jouw mixer hakt/maalt. Eerst worden de pinda’s korrels, maar later zie je dat de oliën vrij komen en er een smeuïge boel van maken :). Voeg nu ook de speculaaskruiden toe en proef even. Wil je de smaak van de pinda net wat meer omhoog halen? Voeg dan een klein snufje (zee)zout toe. Mix nog even door.

Snijd 8 dadels in stukjes (ik verdeelde ze in drieën). Hierna heb je twee opties:
1. Voeg de dadels toe aan de pindakaas en maal nog een minuut door met je mixer.
2. Mix niet, maar roer de stukjes dadel door de pindakaas. Hierdoor hou je grovere stukken in je pindakaas.

Ik koos voor de eerste optie. Hierdoor kreeg mijn pindakaas dat zoetje van de dadel. Lekker wel, net als pindakaas met een tikkeltje honing. Maar de volgende keer kies ik denk ik voor optie twee, om de variant van de Pindakaaswinkel zo realistisch als mogelijk na te maken 😉 Fan hiero.

Snijd de laatste 2 dadels ook in stukjes. Schep de pindakaas in een potje en leg daar de stukjes dadel bovenop. Top af met de andere eetlepel olie en done! Je kunt de pindakaas ongeveer een maand bewaren. In de koelkast zal ‘ie nog iets langer mee gaan, maar vers is het natuurlijk het allerlekkerst 😀

Whoehoe! Dit was veel makkelijker dan gedacht. Nu moet ik bekennen dat ik de pindakazen uit de winkel toch net wat lekkerder vind. Of dat komt doordat ik de dadels erdoor heb gemixt en het geheel wat zoeter is geworden, of dat ik de pinda’s nog wat langer had moeten laten branden, óf dat ik gewoon van voorgefabriceerde meuk hou (net als van nep slagroom uit spuitbus en nep tompoucen) weet ik nog niet. Het kan ook zijn dat ik gewoon een cheape variant pinda’s heb gebruikt. Ik las namelijk dat de Pindakaaswinkel een speciale pindasoort gebruikt die moeilijker te verkrijgen is. Maar dat ga ik niet doen, want het was de bedoeling om deze pindakaas makkelijk en goedkoop te houden. En hij smaakte me prima 😀 Ga ik vaker doen!

Heb jij nog leuke tips of ideeën om de pindakaas mee te mixen ipv dadel? Let me know in de comments!

pindakaas_2
En natuurlijk op een rijstwafel, met banaan en extra speculaaskruiden. Eet dit serieus iedere dag en is nog steeds niet saai..

Let’s get social!
Zullen we in contact blijven via Facebook of Instagram (@elsschrijft) ? Vind ik gezellig 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s