Joehoe! Vorig jaar deed ik mee aan de week zonder vlees en dat beviel mijn bijzonder goed. Nu heb ik al eens eerder vertelt dat minder vlees eten mij heel goed af gaat. Ik mis het meestal niet, ben goed in het verzinnen van vegetarische gerechten of het vinden van vega vervangers. Meestal eet ik wel zo’n 3 dagen per week vegetarisch, als het niet meer is.

Om jullie te laten zien dat vegetarisch koken niet moeilijk hoeft te zijn én om jullie te stimuleren eens uit je comfort-zone te stappen door bijvoorbeeld eens deel te nemen aan de week zonder vlees (of gewoon wat minder dagen vlees te eten) heb ik hier een week-menu voor jullie samen gesteld. BOMvol recepten afkomstig van mijn blog, die allemaal makkelijk, lekker én vegetarisch zijn.

Als je altijd (veel) vlees eet, kan opeens een hele week vegetarisch eten best lastig zijn. Kies dan eens voor kleine tussen stapjes, zoals met minder vlees koken (gebruik eens geen 200 gram vlees, maar 100, etc.) of las een vaste vega-dag in #vegamaandag. Waarom die week zonder vlees dan zo goed is? Nou, volgens de website van de Nationale week zonder vlees bespaar je als volwassenen 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram vlees wanneer je een week geen vlees eet. Benieuwd naar de onderbouwing voor dit? Check dan vooral de website zelf. En ook al zou dit niet helemaal waar zijn of klopt het niet precies: ik ben van mening dat het voor een ieder van ons én voor de planeet goed zou zijn wanneer we wat minderen in onze vlees-consumptie. Worden we allemaal een stukje beter van 🙂 En dat hoeft niet meteen helemaal vega of zelfs vegan te zijn, maar gewoon ietsjes minder mag best. Ik denk dat structureel minder beter is dan 1 week niet en daarna weer vol aan de kilo-knallers gaan. Het draait immers overal en altijd om balans 🙂

Nougoed, genoeg gepraat. Klaar voor het vegetarische weekmenu? Let’s vega!

Maandag: Quesadilla’s met hummus, avocado en Parmezaan

We beginnen de week heel erg easy peasy, want de maandag is al moeilijk genoeg. Deze Quesadilla’s vind iedereen lekker én zijn mega snel klaar!

quesadilla_avocado_hummus_2

Dinsdag: Broodjes vegetarische ‘Bratwurst’ met gebakken ui kerriemayo

MJAM! Deze broodjes zijn echt dé hemel. De bradwurst moet smaken naar bradwurst (duh), maar eigenlijk smaakt ‘ie naar frikandel. Ja echt! Dus mocht je na je eerste vega-dag al intense cravings hebben naar frikandellen, dan kan je hier altijd nog een vega broodjes frinkandel speciaal van maken 😉 It’s up to you!

SAMSUNG CSC

Woensdag: ‘Gyros’-bowl

Begin je het vlees al een beetje te missen? Niet met deze ‘gyros’-bowl, waar je een vleesvervanger gebruikt en verder gewoon je normale kruiden voor shoarma/gyros. Lekker met een frisse salade en wat tzatziki.

gyrosbowl

Donderdag: Spinazie-salade met geitenkaas en linzen

Je bent al voor de helft onderweg: top! Deze salade brengt je even in zomerse sferen. Helemaal met de honing en amandel-topping. Lekker en super snel klaar! Niet helemaal jouw ding? Probeer dan deze zoete-aardappel salade of deze met frambozen!

geitenkaaslinzen

Vrijdag: Verse spaghetti met tomatensaus, aubergine en olijven

In eerste instantie zou je misschien gehakt toevoegen, maar dat blijkt in deze pasta helemaal niet nodig. Ik heb het in ieder geval niet gemist door de stevigheid van de aubergine. Mocht je nou echt graag gehakt toevoegen, kies dan voor vega gehakt. Gaat eigenlijk op voor alle pasta-soorten, zoals lasagne of cannelloni. Ik gebruik het ook voor nacho’s e.d. Zelfs mij vriend merkt dat niet! Beter leest hij nu niet mee.. 😉

versespaghetti2

Zaterdag: Risotto met truffel, paddenstoelen en brie!

Weeeeeeekend! Nu kan je je helemaal uitleven met een heerlijk maaltje. Eerlijk, deze risotto met brie, paddenstoelen en truffel is fantastisch. Zo goed dat je niets van vlees zult missen. Dat heb ik trouwens bijna altijd met risotto. Daar mis ik nooit iets van vlees in. Heel af en toe wil ik wel eens spekjes toevoegen, maar dat doen we voor deze week natuurlijk niet 😉 Deze risotto is namelijk al perfect van zichzelf. Schenk voor jezelf een wijntje in en chill hem met dit ultieme comfortfood op de bank. De week is alweer bijna voorbij!

risotto_1

Zondag: Groene Shakshuka met spinazie, ei en feta

Onlangs kwam deze topper online en man man man wat was die heerlijk. Het water loopt me nu al in de mond wanneer ik eraan terug denk. Dat zoute van de feta, het romige van het ei en het pittige van de chili. Mjam!

groeneshakshuka_2

OH, en natuurlijk bestaat deze week uit meer maaltijden. Daarvoor raad ik onderstaande recepten zeer aan 😉

Jeeeeej! You made it! Hahah lekker dramatisch en overdreven. Hoe is jouw deze week vergaan? En belangrijker: hoe ga je de aankomende weken verder? Ga je direct weer aan het vlees of denk je erover om je vleesconsumptie wat te minderen? Wat zijn dingen waar je tegen op ziet of juist naar uit kijkt? Of misschien heb je zelf tips voor lezers om wat vaker/meer vega te eten? Laat het dan hieronder weten; ik ben heel benieuwd! 😀

Let’s get social!
Zullen we in contact blijven via Facebook of Instagram (@elsschrijft) ? Vind ik gezellig 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s