Hallo leuke mensen! Ik ga jullie vandaag vertellen over iets moois! En daar is het de perfecte dag voor, want wat heb je veel beter te doen? Het zonnetje laat zich nog steeds niet echt zien en het lijkt eerder herfst dan lente buiten. Dus perfecte timinig om even een blogje te lezen. Heb je je kop koffie/thee en chocola bij de hand? Lees mee!

Wellicht weet je het, wellicht ook niet, maar ik heb een behoorlijke carrière bij die leuke ‘huis-tuin-keuken winkel’ Dille & Kamille achter de rug. Ongeveer 5 jaar heb ik daar met heel erg veel liefde gewerkt. Wat ik hier heb geleerd? Heel erg veel, maar wat me het meeste is bijgebleven is de liefde voor onze planeet en dat we er zuinig op moeten zijn. Ja ja Els, lekker cliché wel..  Klopt, de klimaatverandering is een ding en het hebben over duurzaamheid is helemaal hipster. Maar bij Dille was die gedachte niet iets van laatste jaren, maar al sinds de oprichting. Ze verkochten bijvoorbeeld oud servies van restaurants (waar niets mis mee was) weer door aan de gewone burger en zo ontstond de cirkel van duurzaamheid. Klinkt goed toch?

Waar ik heel lang naar gezocht heb is naar hoe ik zelf duurzamer kon leven, zonder daar al te veel moeite voor hoeven te doen. Dus niet verhuizen naar een hutje op de hei waar ik helemaal zelfvoorzienend zou leven, maar meer iets wat ik in mijn dagelijkse leven kon toepassen. Want nee, ook ik ben geen wereld-verbeteraar en hou te veel van gemak. Maar ik kwam erachter dat je met kleine dingen al veel kunt doen. Zo begon ik bijvoorbeeld minder vlees te eten én kocht ik meer lokale producten. Want met dat laatste doe je mooie dingen: je stimuleert de lokale ondernemer én je product hoeft niet zover te reizen (vrachtwagen – vliegtuig / boot – vrachtwagen – winkel). Tomaten uit Spanje? Die groeien ook in Nederland hoor, en waarschijnlijk gewoon bij jou om de hoek!

Maar het begon allemaal een beetje saai te worden. Kijk, de route naar de markt hier was snel gevonden. Daar staan natuurlijk allemaal lokale ondernemers met mooie producten, maar de kaas van die kaasboer had ik wel een keer geproefd en het fruit van die fruithandelaar ook. Begrijp me niet verkeerd: stuk voor stuk heerlijke producten, maar ik begon heel erg nieuwsgierig te worden naar meer! Die moeten er, juist hier in Twente, toch veel meer zijn? Door mijn etentje bij Lovely local (lees de recensie hier!) kwam ik al in aanraking met de mozzarella van de Buffalo Farm Twente en door mijn werk bij Dille had ik al een aantal hele leuke (en vooral lekkere) streekproducten voorbij zien komen. Dat smaakte letterlijk en figuurlijk naar meer! En zo begon mijn zoektocht..

aanstreekelijk_voor

Het toeval wilde dat, tegelijkertijd toen die zoektocht dus begon, Aanstreekelijk in Oldenzaal zijn vestiging opende. Nou is dat alweer een jaar geleden en tot voor kort was ik er nog nooit geweest. Shame on me, want eerlijk mensen, als je van streekproducten houdt is dit dus de hemel. Trouwens, ook als je er niet van houdt is het zeker een bezoekje waar. Open je ogen en kijk wat het mooie Twente en omgeving allemaal aan producten te bieden heeft. Vaak weet je niet eens wat er allemaal uit je buurt komt en dat is zo leuk om te zien! Wist je bijvoorbeeld dat er gewoon o.a. Twentse wijnen, Walnootolie, Yoghurt, Tapenades en pasta bij jou om de hoek worden gemaakt? Mijn trots op Twente steeg in ieder geval met 10 punten toen ik dat allemaal zag en hoorde.

aanstreekelijk_worst
Ook gewoon droge worst uit Twente 😉

En hoorde inderdaad. Want eigenaar Koen spreekt met zoveel passie en enthousiasme over de producten in zijn winkel dat je er wel vrolijk van moét worden. Hij praat honderduit over waar de producten vandaan komen, wie ze maakt, wat iedere ondernemer precies moet doen om de producten te maken en hoe het van daar allemaal weer in de winkel komt. Hoe leuk is dat? Nee even serieus, hoe vaak zie je dat nog in winkels? Dat mensen zo enthousiast zijn over wat ze doen en kennis hebben over de oorsprong van hun producten? Hier zit dat in ieder geval goed!

Aanstreekelijk_bier
Hoe kan je hier ook niet enthousiast van worden? Ik zie leuke ideeën voor cadeau-pakketjes aankomen hoor
Aanstreekelijk_bier_2
Wij Twentenaren zijn blijkbaar niet vies van het brouwen van een goed biertje 😉 Kijk nou wat veel!

Mijn bezoekje aan Aanstreekelijk is een ervaring an sich. Ik ontmoet allerlei leuke, gezellige mensen die óf klant zijn óf Koen kennen en weten dat hij altijd voor een praatje in is. Zeker als het over de streekproducten gaat. Want laten we het daar ook even over hebben. Ik proef werkelijk een goddelijk stukje chocola. Of beter; een bonbon. Een hele pure binnenkant met een zacht melkchocolade erbuiten. De vulling van de bonbon bestaat o.a. uit speciaalbier en dat maakt deze bonbon nou nét zo bijzonder. Gewoon gemaakt door Cas, die toevallig net aan komt. Hij maakt al een tijdje bonbons met heel erg veel plezier. Dat vertelt hij me niet, maar dat zie (en proef) ik gewoon.

Het bleef natuurlijk niet bij een bonbonnetje om te proeven, want ik was nu zó nieuwsgierig naar de rest van de producten dat het wel verder moest gaan. Maar: ik hou jullie nog even in spanning. De aankomende weken ga ik het één en ander uitproberen. Ik noem een Citroen-Mascarpone cake met meel van de Lonneker Molen, hoe geweldig klinkt dat? Ook de pasta’s van Keuper Pasta worden getest! Binnenkort deel ik wat receptjes met jullie, dus stay tuned!

Aanstreekelijk_pasta
Ik heb al een heel fijn receptje in mijn hoofd met deze mooie pasta’s!

Op de website van Aanstreekelijk (willen we allemaal even een momentje nemen om te bedenken hoe leuk deze naam verzonnen is??) vind je veel meer info over de streekproducten en de mensen erachter. Hier wordt uitgebreid bij stil gestaan en dat vind ik nou juist zo leuk. Het verhaal achter het verhaal 🙂

Ja, ik word heel vrolijk van deze winkel! Niet alleen door de producten, maar ook door de ervaring an sich en dat is minstens net zo belangrijk voor me wanneer ik winkels bezoek. Dus wil je wat duurzamer leven, meer lokale ondernemers ondersteunen of heb je gewoon een niet zo hele goede dag? Neem dan eens een kijkje bij Aanstreekelijk; instant cheer voor je mood op dat moment 😉

Aanstreekelijk
Steenstraat 20
Oldenzaal

Let’s get social!
Wil je meer van mijn sociale activiteit zien? Volg Elsschrijft dan op Facebook of instagram. Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

2 reacties op ‘Hoe leef je duurzamer? Lekker Lokaal: Aanstreekelijk – Oldenzaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s