Eén van de reizen waar ik met veel plezier en een grote lach op mijn gezicht aan terug denk is de reis die ik een paar jaar geleden met een vriendin maakte naar en door Thailand. Wat een heerlijk land is dat. Die natuur, de cultuur, de mensen, de flora en fauna en, natuurlijk, het eten. Op zowat iedere hoek van elke straat kocht je de beste curry’s, fried rice of pad thai voor omgerekend nog geen 1,50. Heerlijk verfrissend change’tje erbij en ik was gelukkig hoor. Veel had je er niet voor nodig. Dan kom je terug in Nederland en besef je je dat je het echt heel erg goed had op reis.

Je begrijpt dat ik me zo af en toe graag terug waan in de Thaise sferen. Dat kan natuurlijk nooit helemaal volledig, maar op eetgebied kun je ver komen met al onze luxe supermarkten en toko’s zou je denken… Maar hoewel ik een cooking class volgde in Thailand en, met al mijn goede voornemens om thuis nog vaak Thais te koken, een kwalitatief goede vijzel kocht lukte het mij nog nooit om een écht Thais maaltje op tafel te toveren. Ik bedoel, deze Pad Thai komt in de buurt, maar het smaakt toch nét niet zoals in Thailand. Meestal zijn de ingrediënten hier behoorlijk anders en krijg je de smaak nooit helemáál zoals je zou willen. Daarnaast heeft iedere Thai zn eigen kookstijl en dat maakt het nog lastiger te evenaren. Tel daar de mooie omgeving, de warmte en de zon die wie hier niet veel hebben bij op en je bent erg ver van huis 😉

Toch kreeg ik het laatst voor elkaar om even heel dichtbij Thailand te zijn. Hoe? Door Aroy-D. Aroy-wie? Aroy-D! Dit is een Thais restaurant dat al een tijdje in Enschede zit en ik ooit al een keer eerder kwam. Toen was ik enthousiast en nu nog steeds! Maar ik bedacht dat me dat ik dit nog nooit met jullie gedeeld heb. Daar komt nu verandering in 😉

Goed, Aroy-D dus. Dit kleine, knusse restaurant zit in het centrum van Enschede en dat maakt het makkelijk bereikbaar. Opvallend is het niet; je zou er eigenlijk zo voorbij lopen als je het enige tafeltje buiten mét menukaart niet zou zien staan. Aroy-D heeft geen fancy uitstraling van binnen en dat hoeft ook niet. Net zoals in Thailand zegt de uitstraling weinig tot niets over de kwaliteit van waar je eet. Niet dat het hier nu heel lelijk is van binnen, dat zeker niet. Ze hebben hun best gedaan met leuke, Aziatische versiering en houten stoeltjes met hier en daar wat leuke kleedjes op tafel. Staat erg knus! Achterin is een wat minder knus zit-gedeelte met tl-verlichting, dus mocht je hier ooit willen eten, zorg dan dat je reserveert. Ik geloof dat ze je automatisch in het voorste gedeelte plaatsen, maar vraag er even om als je zeker wilt zijn van een gezellige plek.

Na binnenkomst helpt één van de aardig dames van de bediening ons naar de tafel, zet er een mandje verse kroepoek neer (van die grote stukken uit de frituur) en vraagt ons wat we willen drinken. Er is genoeg keuze uit allerlei (aziatische) bieren, maar ik vraag om een Chang natuurlijk! Let the Thailand-experience begin!

Aroy-D_chang
Niet de beste foto allertijden, maar dit moest even vastgelegd worden 😉

Het eten
Vooraf delen we een mix van voorgerechtjes bestaande uit een krabkoekje, tempura garnalen, loempia’s en een stokje kipsaté met natuurlijk satésaus. Wellicht overbodig om te vertellen, maar soms gaat dit toch mis in restaurants: alles is hier huisgemaakt én er staan alleen maar Thaise koks in de keuken heb ik mij laten vertellen..

Als hoofdgerecht kunnen we beide niet kiezen (je bent foodblogger of je bent het niet) dus we besluiten te delen. Van de vorige keer wist ik dat de pad thai goed was, dus die bestellen we sowieso. Erbij de massa man curry met aardappel, pinda, kokosmelk en stukjes varkenshaas. We besluiten daarna aan te kijken of een toetje nog past.

De smaak
Meteen wanneer we ons voorgerecht krijgen willen we aanvallen. Wat ruikt dat lekker! Het krabkoekje is heel bijzonder; gemalen krab, samengeperst tot een koekje met daar omheen een paneerlaagje en vervolgens gefrituurd. Even dippen in chilisaus en MJAM. Goed begin. Ook de tempura garnalen zijn lekker en loempia’s smaken zoveel beter wanneer ze huisgemaakt zijn. En die saté: zo lekker mals en geen zuinige stukken kip, geserveerd met een huisgemaakte pindasaus waarbij naar mijn mening de kokos net wat minder had gemogen, maar ik ben dan ook geen mega-kokos fan. Toch kan ik het niet laten om wat kroepoek in de overgebleven pindasaus te dippen (ziet iemand parallelle processen met mijn rijstwafel-pindakaas verslaving?). Dit alles spoel ik weg met mijn Chang en ja hoor: ik ben weer heel even in Thailand. Hoewel dat biertje toch nog wat beter smaakt in de volle zon op het strand, maar hé Aroy-D kan niet alles voor mij verzorgen 😉

Aroy-D_voor

Hierna gaan we over tot het hoofdgerecht. We beginnen bij de pad thai en die is perfect! Lekker veel taugé om het knapperig te maken, smakelijke blokjes tofu, goed gestold ei, bestrooid met wat lente-ui en verkruimelde pinda’s. Maar het allerlekkerste? De dikke gepelde garnalen die ze hebben gebruikt in combi met het zoute van de vissaus. Heer-lijk.

Ook de Massa man curry is goed op smaak, zoals ie hoort te zijn! De combi met varkenshaas was nog nooit in mijn opgekomen, maar hé dat smaakt verrekte lekker. Iets wat mij nooit lukt, krijgen ze hier (uiteraard) wel voor elkaar; de perfecte stukken aardappel in de curry. Niet te zacht dat ‘ie verkruimeld, maar ook niet zo hard dat het lijkt of je in steen bijt. Wie leert mij het geheim om dit voor elkaar te krijgen? Enfin, je kunt concluderen dat wij tevreden waren over de smaak.

Aroy-D_hoofd

Aroy-D_hoofd_2

Een toetje paste écht niet meer dus die hebben we niet op. Maar toch nog even voor de geïnteresseerden: mocht je van sticky rice met mango houden (iets wat ze in Thailand veel eten): staat hier op de kaart!

De prijs
Oké oké, het enige wat dit restaurant niet heeft zoals in Thailand is de prijs 😉 Waar je in Thailand 1,50 voor een Pad Thai betaald, betaal je hier 17,50. Maar we begrijpen natuurlijk allemaal dat die prijzen in Thailand nergens op slaan, want in de mensen verdienen daar weinig tot niets op het eten wat ze voor je maken, zij hoeven ze niet te betalen voor het huren van een pand (sterker nog, men kookt vaak op straat met hun eigen wagentje), zijn de producten voor dit gerecht een stuk goedkoper én wij verdienen in verhouding veel meer dus kunnen meer betalen.

Al met al waren wij (voorgerecht, 2x hoofdgerecht, beide 2 drankjes) 30 euro mét fooi kwijt en dat is inclusief kroepoek vooraf en hele vriendelijke bediening. Een prima bedrag wat ik graag uitgeef voor deze kwaliteit en een soort flash-back naar Thailand. Top! Kende jij Aroy-D al of ben je van plan er ooit eens te eten? Benieuwd naar je ervaring 😀

Aroy-D
Noorderhagen 20
7511 El Enschede

Let’s get social!
Wil je meer van mijn sociale activiteit zien? Volg Elsschrijft dan op Facebook of instagram. Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

Een reactie op “Review: Thais restaurant Aroy-D – Enschede centrum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s