Hallo daar! Laatst maakte ik voor Pasen 3 easy peasy paasbrunch hapjes, waar je minimale (oke wel íetsjes) moeite voor hoeft te doen en toch die maximale uitkomst hebt! Wie wil dat nou niet… Toch was ik eerder niet van plan om ze met jullie te delen, omdat ze wel heel makkelijk zijn, maar hé.. past bij de stijl mijn recepten, niet waar 😉 ? Dus ik zag geen reden meer om ze niet te delen, dus hier zijn ze dan! Stuk voor stuk leuke brunch hapjes voor een uitgebreid ontbijt of lunch in het weekend, maar serveer ze ook gerust bij een high tea of ander feestje. Klaar voor de recepten? Let’s go!

  1. Mini quiches met zalm en spinazie

Voor 9 stuks heb je nodig: 1 blik croissantdeeg * – 1 pak gerookte zalm – 3 eieren – scheut kookroom – 2 grote handen verse spinazie – 3 cherrytomaten – grote hand geraspte kaas. Verder: bakblik voor 6 muffins/cupcakes (12 kan ook)
* de normale variant, dus niet de mini-croissantjes of mega-croissants.

Verwarm de oven voor en haal het croissantdeeg uit het blik. Rol uit over een snijplank en druk met een vork de ‘scheur-lijntjes’ aan elkaar vast. Je hebt nu weer 1 lap deeg. Leg het deeg horizontaal neer en snijd er 9 korte lapjes uit.

Pak een groot stuk bakpapier. Vrommel dit tussen je handen en leg weer op het aanrecht neer. Scheur hier nu 9 rechthoekige stukken uit. Let op: qua grootte moeten ze wel in het holletje van de muffinvorm passen. Het vrommelen zorgt ervoor dat het bakpapier niet ‘terugschiet’ of gaat verbuigen. Wanneer je een bakblik van 6 muffinvormpjes gebruikt, leg je de overige drie stukken nog even aan de kant. Alle vormpjes gevuld? Mooi! We kunnen naar de volgende stap.

Druk in ieder vormpje een lapje croissantdeeg. De lapjes zullen nooit helemaal perfect passen en vaak overlappen ze elkaar in het ronde deel van de muffinvorm. Druk dan het deeg gewoon wat aan. Eventueel kun je het lapje deeg nog wat uitrekken met je handen, zodat je er meer een vierkant van krijgt. Ieder vormpje gevuld met eerst een laag bakpapier en dan een laagje deeg? Top! Prik dan met een vorm wat gaatjes in het deeg en zet ze voor 3 minuten in de oven (kijk even op de verpakking van het croissantdeeg welke tempratuur je nodig hebt). Drie minuten lijkt kort, maar het croissantdeeg zet heel erg snel uit! Je wilt niet dat het deeg elkaar in het midden gaat raken, dus vandaar dat je het zo kort in de oven doet: dan kan het wel even garen, zodat je quiches straks aan de onderkant ook gaar zijn, maar niet te lang zodat je straks het deeg weer uit elkaar moet trekken.

Kluts in een kom de 3 eieren, voeg een scheut kookroom, peper, zout en geraspte kaas toe. Roer goed door. Vul ieder ieder muffinholletje, vormpje of hoe het dan ook heet eerst met een paar blaadjes spinazie. Vervolgens voeg je hier met een sauslepel (of wat jij handig vindt) het geklutste ei aan toe. Vul tot net bovenaan de rand, maar niet helemaal tot de top, want de gerookte zalm moet er nog bij. Snij daarvoor de gerookte zalm in snippers en leg op in iedere mini quiche wat zalm. Doe dit ook met de cherrytomaatjes: snijdt deze eerst in kwarten en vul ieder quiche met één of twee kwartjes: kijk even wat past. Je wilt in ieder geval niet dat je ei over de vorm heen loopt én wat over houden voor de laatste 3 quiches (mits je een vorm voor 6 stuks gebruikt hebt). Zet dit nu voor een kwartiertje in de oven en klaar! Gebruikte je de muffinvorm voor 6 stuks? Haal de quiches dan voorzichtig uit de vorm (trek aan het bakpapier) en laat ze op een rooster afkoelen. Vul nog 3 vormpjes met je overige deeg, ei, spinazie, zalm en tomaat en bak ook deze af. Eet smakelijk!

brunchhapjes_quicheszalmspinazie

2. Cinnamon rolls (kaneel broodjes) – Favoriet!

Nodig voor 6 tot 9 broodjes: 1 blik croissantdeeg* – 2 theelepels kaneel – 4 eetlepels suiker – 25 gram roomboter – poedersuiker
*Gebruik ook hier weer het normale formaat voor croissants.

Verwarm de oven voor volgens de tempratuur aangegeven op de verpakking croissant deeg. Doe de suiker in een kom en voeg daar de kaneel aan toe. Roer door met een vorm en zet even aan de kant.

Zet een pannetje op laag vuur en smelt daarin de boter. Ondertussen haal je het croissantdeeg uit het blik en rol je deze volledig uit op een snijplank (of gebruik 2 snijplanken naast elkaar als dat nodig is). Leg de lap deel horizontaal neer en druk met een vork de stippellijntjes weer aan elkaar. Herhaal dit aan de achterkant van de lap deeg.

Boter gesmolten? Mooi! Draai het vuur uit en besmeer hier één zijde van je lap croissantdeeg mee. Dit gaat het beste met een bakkwastje, maar je kunt ook de bolle kant van een lepel gebruiken. De boter geeft het deeg een plak-laagje. Zorg ervoor dat de hele zijde van de lap deeg voorzien is van een laagje gesmolten boter. Strooi vervolgens alle kaneelsuiker uit over de met boter besmeerde laag deeg. Klaar? Rol het deeg dan weer op, zoals het in de verpakking zat. Pak een mes en snijdt hier nu 5 tot 7 stukken uit (zoals je ook een worst afsnijdt..), afhankelijk van hoe dik je de zoete broodjes wilt hebben.

brunchhapjes_kaneelbroodjes
Zo gaan ze in de oven…

Pak een ovenschaal, bekleed met bakpapier en leg hierin de broodjes, met een ongeveer een centimeter ertussen. Straks in de oven gaat het deeg uitzetten en raken de broodjes elkaar allemaal aan wordt het één mega broodje 🙂 Zet voor 15 tot 20 minuten in de oven en eet smakelijk!

brunchhapjes_kaneelbroodjes_2
… en zo komen ze eruit! Hier nog in de cooling down-fase, zonder icing 😉

Ik weet dat het verrekte moeilijk is, gezien je hele huis nu geurt naar croissants, roomboter en kaneelsuiker, maar het beste laatje de broodjes ietsje afkoelen zodat je nog een icing kunt maken en die over je broodjes kunt drizzle-en. De icing maak je door poedersuiker in een kom te doen en deze dan aan te lengen met water. Ik doe dit altijd op de gok, maar je gebruikt altijd veel meer poedersuiker dan water: het moet een soort stroperige substantie worden die je over je (toch al niet te zoete) broodjes kunt schenken. Love it!

3. Mini-yoghurtjes met passievrucht en rood fruit

Altijd fijn bij een brunch vind ik iets fris van fruit en yoghurt. Lekker voor de afwisseling! Deze mini yoghurtjes maakte ik van griekse yoghurt en ik gebruikte amuse-glaasjes om ze in te serveren. Klein, zodat ze niet mega vullend zijn, maar zeker heel erg fijn! 😉 Je kunt ze natuurlijk ook groter maken als je dat wilt. Serveer ze dan bijvoorbeeld in een weck-potje of in lege jam potjes #lekkerhipster.

Voor 5 glaasjes: 2 rijpe passievruchten – 250 gram griekse yoghurt – half bakje rood fruit (diepvries) – eventueel wat chocolade crisps*
* Ik gebruikte van de Blije boterham (HA-HA, ja dat is een merk in beleg-soorten) de pure chocolade pinda’s voor op brood en ze zijn geweldig <3. Maar je kunt ook hagelslag, vlokken of chocoladeschaafsel gebruiken, mocht je chocolade willen toevoegen.

Snijd de passievruchten door de helft en lepel uit iedere helft het vrucht-vlees. Vul met de helft van dit vruchtvlees de bodem van de amuseglaasjes. Leg hierop een beetje griekse yoghurt; vul het glaasje tot de helft. Leg hierop weer een laagje passievrucht en daarop weer een laagje yoghurt. Vul tot een halve centimeter boven de rand. Leg hier wat chocolade en top af met wat rood fruit. Klaar! Serveer met een koffielepeltje en je hebt een mega lekkere en schattige starter of afsluiter van je brunch.

Vind je passievrucht te zuur, te duur of kun je deze gewoon niet vinden in de supermarkt. Een laagje jam van een frisse soort doet het ook erg goed!

brunchhapjes_yoghurtpassie
Oke, oke ik had even dat yoghurt-kloddertje weg kunnen halen, maar wilde direct aanvallennn!

Dat waren mijn brunch-hapjes ideeën! Wat serveer jij standaard bij een brunch of high tea? Laat het hieronder weten in de reacties; vind ik leuk 😀

Let’s get social!
Wil je meer van mijn sociale activiteit zien? Volg Elsschrijft dan op Facebook of instagram. Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s