Hallo daar! Laatst maakte ik het meest eenvoudige gerecht met een heerlijke, pure smaak. En oh, wat hou ik daar toch van. Kijk, ik ben echt zo’n persoon die het heerlijk vind veel saus bij zijn gerechten te eten; curry’s, pasta’s maar ook van behoorlijk wat mayo bij mijn friet ben ik niet vies. Ook niet van heel erg kruidig eten trouwens. Maar wat herinnerd deze pasta mij er toch aan dat pure ingrediënten, mits je ze goed combineert, heel erg smaakvol zijn.

Pasta alla Norma is wat mij betreft een klassieker als het gaat om de Italiaanse keuken. Simpel te maken, weinig (maar goede!) ingrediënten en vrij snel klaar. Geen poes-pas, maar ‘doe maar lekker normaal’. Past eigenlijk wel bij ons Twentenaren 😉 Origineel hoort het recept met ricotta (uit de oven), maar ik gebruikte burrata. Omdat dat dat a). goddelijk spul is, ga dat meteen kopen in de supermarkt als je dat nog nooit gedaan hebt. Het ligt bij de verse kazen en ziet eruit als mozzarella. En b) ik die burrata nog had liggen en het was op de datum #nowaste.

Eindconclusie: een simpele pasta ging het worden. Tijdens het koken wilde ik een verse spaghetti gebruiken, maar zag toen nog een zakje Keuper pasta staan. Nu hoor ik je denken: ‘Keuper pasta?’. Precies dat ja. Keuper pasta is geen pastasoort op zich, maar Keuper is de maker van de pasta. Ze komen uit Twente en het is geweldig om te lezen hoe gepassioneerd zijn hun pasta’s maken. Lees er hier meer over!

De pasta’s van Keuper zijn dus een streekproduct en de trouwe lezers van mijn blog begrijpen het al: hier komt het bruggetje met Aanstreekelijk. Ik vertelde je in deze blog al meer over de winkel en maakte al eens eerder een recept met buffelbrie!

keuperpasta_1
De keuper pasta die ik gebruikte: spelt elleboogjes 🙂

Zó. Nu ben je weer even herinnerd aan de winkel en weet je waar je de pasta kunt kopen. Spelt pasta in dit geval. Ik vertel je later meer over die smaak, want geloof me.. dat smaakt écht anders dan de ‘normale’ pasta van tarwe. Verder geloof ik dat bij Aanstreekelijk ook buffelmozzarella of zelfs burrata kunt kopen, maar dat zou je even moeten navragen aan Koen. Koen geef je even antwoord hieronder in de comments? 😉 Beide prima te gebruiken in dit recept. Wat je verder nog nodig hebt? Dikke kans dat je dat in je keukenkastje hebt liggen! Klaar voor het recept? Daar gaan we!

Voor 3 personen: 1 pakje spelt-pasta* – 1 blik gepelde tomaten – 1 aubergine – 1 grote of 2 kleine uien – 2 teentjes knoflook – 1 bol burrata – verse basilicum (zo’n 3 takken)
* Je kunt ook andere pasta soorten gebruiken. Ik gebruikte toevallig spelt elleboogjes pasta, maar volkoren of tarwe is ook prima. En spaghetti werkt ook prima. Of penne. Keuzes, keuzes, keuzes.. Gelukkig zit je voor dit gerecht niet snel fout 😉

keuperpasta_2

Snijd de aubergine in blokjes. Dit mag best wat grof zijn. Doe flink wat olijfolie in een wok- of koekenpan (zo’n 4 a 5 eetlepels) en bak de aubergine blokjes totdat ze goudbruin zijn. Dit duurt wel even, ongeveer 8 á 10 minuten.

Ondertussen zet je wat water op het vuur en breng je dit aan de kook. Kook dan de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snipper de ui en snijd de knoflook in hele dunne reepjes. Zijn je aubergine blokjes gaar? Mooi! Haal ze uit de pan en zet ze (in een bakje, op de hoek van een snijplak, o.i.d.) even aan de kant. Doe vervolgens weer wat olijfolie in de pan en bak daarin je knoflook en ui op middenhoog vuur glazig. Na 2 minuten kun je de gepelde tomaten toevoegen. Dit is het punt waarop dit recept afwijkt van een echt Italiaans recept: ik ben te lui om mijn eigen tomatensaus te maken. De echte Nonna’s zullen dit waarschijnlijk zelf doen.

Druk de tomaten plat met je spatel of pollepel (de bolle kant) en laat de tomaten voor zo’n 5 minuten mee-sudderen met je ui en knoflook. Voeg daarna peper, zout en de helft van de basilicum blaadjes toe. Die laatste verscheur je gewoon lekker met je vingers boven de saus. Roer goed door. Pasta klaar en afgegoten? Mooi, dan kan je die ook toevoegen aan je saus, samen met de aubergineblokjes. Roer alles nog even goed door en laat nog zo’n 5 minuten sudderen op laag vuur. Serveer het vervolgens in een diep bord, en verdeel de burrata over deze 3 borden. Let op: hij is romig van binnen en kan dus wat lekken. Maak af met wat basilicumblaadjes (gesnipperd) en extra peper. Ik deed er ook nog wat Italiaanse kruiden overheen. Voor de geïnteresseerden, ik gebruik dezeBuon appetito!

keuperpasta_3

Zoals ik al zei: een heel lekker recept, waar je echt de intense pure smaken proeft. Waarschijnlijk nog beter geweest wanneer ik de tomatensaus zelf had gemaakt, maar hé ik had een drukke dag op werk zullen we maar zeggen 😉 Oh en wat ik wel fijn vond aan deze pasta is dat je als je het gekookt hebt, je het echt ziet ‘opzwellen’. Hij is wat dikker dan andere soortgelijke gedroogde pasta’s uit de supermarkt en dat maakt hem meteen ook meer vullend. Normaal zou ik zo’n zakje voor 2 personen rekenen, maar met deze kon het dus echt wel voor 3. Nice!

Spelt pasta smaakt wel echt anders als de ‘normale’ pasta gemaakt van tarwe. Ik weet niet of je wel eens volkoren pasta eet, maar dat smaakt ook anders. Niet vies, maar je moet even aan de smaak en structuur wennen. Bij dit gerecht denk ik dat ik voor een volgende keer toch voor een pasta op basis van tarwe kies, omdat dat de smaak nog net wat neutraler houdt. Maar wil je een keer wat anders proberen en eet je liever spelt-producten? Dan is dit zeker een hele goede optie en dit recept een aanrader!

Let’s get social!
Wil je meer van mijn sociale activiteit zien? Volg Elsschrijft dan op Facebook of instagram. Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

 

Een reactie op “Pasta alla Norma – met spelt pasta van Keuper pasta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s