Joehoe! Nu het warme weer weer aanbreekt krijg ik weer heel veel zin in ijskoffies. Het liefst vers voor me gemaakt, wanneer ik op het terras zit, maarja.. dat zit ik niet altijd (goh.. en helaas). Vorig jaar maakte ik deze intens simpele variant en het recept werd vaak door jullie nagemaakt; zó leuk om te zien! Maar, op een luie dag heb ik zelfs geen zin in een rete makkelijk recept. Nee dan wil ik gewoon niets doen. Alleen maar ijskoffies drinken. En dus besloot ik kant-en-klare ijskoffies mee te nemen uit de supermarkt. Je weet wel. Die gore bekertjes waarvan je denkt: ga ik niet kopen. Ik dacht vooral: lekker makkelijk.

De ene keer deed ik dat bij Jumbo, de andere keer bij Aldi en ook eens bij de Albert Heijn. En toen bedacht ik me; waarom schrijf ik geen recensie over mijn ervaringen? Smaken verschillen natuurlijk, maar zo heb je wel een beetje een indruk van waar het goed te pruimen valt en waar je de ijskoffie van in ieder geval het huismerk beter niet in je mandje kunt doen. Benieuwd naar de test? Lees dan mee!

Criteria?
Het moet én naar koffie smaken, maar ook wel romige, zoals een echt fijne ijskoffie met slagroom. Niet te zoet, maar een beetje een zoetje mag hierbij wel. Ik hou normaal écht niet van koffie met suiker, maar bij ijskoffie heb ik toch wat meer het ‘ijsjes’ gevoel dus iets van een zoetje is prima. Maar belangrijkste is de koffie smaak: die wil ik sowieso proeven. Ik drink namelijk geen ijskoffie omdat ik zin heb in een koude chocolademelk met karamelsmaak. Snap je het nog? 😉 Mooi, dan gaan we verder.

Wat heb ik getest?
Wat: IJskoffie van Jumbo huismerk –  Latte Macchiato. Een ijskoffie en een latte macchiato. Het maakte me nieuwsgierig hoe dat zou smaken, dus deze ging mee naar huis. Zonder hele hoge verwachtingen btw.

ijskoffie_jumbo_1

Prijs: €0,94

Ingrediënten: Volle melk 73%, koffie (17%), Room (5%).. Haha, tot zover mijn koffie criterium geloof ik.

Smaak: De melk-smaak voert de boventoon. Daarna proef ik wat zoetigs en daarna pas iets wat wegheeft van espresso of koffie. Neh, hier wil ik echt een espresso aan toevoegen om hier een echt ijskoffie van te maken.

Cijfer: Een 5,5. Omdat het niet intens smerig was en ik slecht ben in onvoldoendes geven. Maar anders..

ijskoffie_jumbo_2

ijskoffie_jumbo_3
Ziet er in het glas ook meteen al lekkerder uit toch? 😉 Lekkere melk. Met een schrale hoeveelheid espresso.

Wat: IJskoffie van Aldi (merk Moreno) –  espresso Macchiato.
Ik koos voor deze smaak, omdat ik verwacht dat die smaak het dichts bij koffie in de buurt komt. Verder hadden ze (natuurlijk) Latte Macchiato, maar ook, en nu komt het, Latte Cappucinno. Sorry hoor, maar WAT is dat nou weer. Het is óf cappuccino óf latte macchiato, maar niet latte cappuccinno. Dit maakt de koffie lover in mijn boos.

ijskoffie_aldi_1

Prijs: €0,49 (jezus, kan niet goed zijn toch? hoewel.. eerst proeven Els, eerst proeven)

Ingrediënten: 77% magere melk, 18% arabica koffie en verder suiker en stabilisatoren. God moge weten dat wat mag zijn. 

Smaak: Meh, ik proef weinig echte koffie-smaak. Vooral veel melk (niet gek gezien de ingrediënten) en een beetje een zoetje. Alsof je van die goedkope cappu uit zo’n automaat zit te drinken. Maar dan koud. En veel meer. Muh.. teleurstelling dus heb ik deze maar opgeleukt met een extra shot espresso en een dot slagroom om het leuk voor mezelf te maken. Maar dit is niet hoe een ijskoffie hoort te zijn.

Cijfer: Een 6,5. Omdat het echt niet is wat ik wilde, maar de prijs zó laag is dat je er ook niet heel veel meer van kunt maken.. 

ijskoffie_aldi_2

ijskoffie_aldi_4
.. dan maar met een dot slagroom.

Wat: IJskoffie van AH huismerk – IJskoude espresso
Ze hadden ook ijskoude macchiato of ijskoude cappuccino, maar de grap zit hem in het melk percentage. In deze espresso variant zit 75% halfvolle melk (HALLO? de koper wil een ijskoude espresso zoals op de voorkant vermeldt; geen ijskoude melk?), 19% arabica koffie en de rest is suiker en gekarameliseerde suikersiroop (karamel dus). Dan kom je bij de ijskoude cappuccino: daarin zitten DEZELFDE, ik herhaal, de-zelf-de ingrediënten. Het verschil zal hem wel zitten in de sterkte van de koffie, maar toch. Heeeeel bijzonder dit.  In de latte macchiato zit goddank nog wat verschil: 71% volle melk, 4,5% room, en 19% arabicakoffie + die suikers dus. 

ijskoffie_ah_1

Prijs: 0,99

Ingrediënten: Genoeg over gezegd..

Smaak:
Veel. te. zoet. Er staan 4 van de 5 koffieboontjes op de verpakking om de sterkte van de koffie aan te geven, maar ik proef weinig echte koffie en des te meer melk. Dat is niet heel gek gezien de ingrediënten en toegevoegde suiker. Neh, deze vind ik echt de minste van de 3. 

Toch afsluiten met een kleine opmerking over mijn bovenstaande boze uitschieter. Kijk; een echte barista doet in een latte of een cappuccino dezelfde espresso, maar het verschil zit hem in de hoeveelheid en de substantie melk die je gebruikt. In een ijskoude espresso verwacht je dus eigenlijk helemaal geen melk, en als er dan toch melk in zit, omdat een ijskoffie dan toch voor het grote publiek gek zal smaken, dan hoort er in ieder geval minder melk in te zitten. Hier dus niet het geval.

Cijfer: 6,5

ijskoffie_ah_2
Heb er nog maar wat slagroom op gedaan, omdat het toch al intens zoet was..

WINNAAR: Kijkend naar de prijs/kwaliteit ga ik voor Aldi als winnaar. Deze wint het omdat ik vond dat hier de koffie smaak het minst slecht vond, maar nog steeds niet echt goed. En omdat de prijs van deze ijskoffie ook nog het laagst van allen is. Verder is het verschil met de rest niet zo heel groot, maar dat is mijn optiek. Natuurlijk is smaak iets waarover te twisten valt…

Over het algemeen ben ik een heel vrolijk persoon, maar het moge duidelijk zijn dat ik van de ijskoffies uit de supermarkt die ik hierboven getest heb (de huismerken) niet vrolijk word. Eerder verdrietig. Of beter: teleurgesteld. Meer hoef ik er denk ik niet over te zeggen. Lekker zelf maken dus. En ben je lui en wil je heel, heel, heel graag kant-en-klare ijskoffie raad ik je aan om voor die van de Aldi te gaan. Die optie is het goedkoopst en dus het minst zonde van je geld. En voeg dan nog even een espresso’tje toe…

Wat vonden jullie van deze test? Zouden jullie meer van dit soort producten-tests willen zien? laat het hieronder weten in de reacties 🙂

Let’s get social!
Volg Elsschrijft ook op Facebook of instagram. Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s