Hoi hoi! Ik val maar meteen met de deur in huis: ik blijf fan en vrolijk worden van mijn samenwerking met Aanstreekelijk! Man, wat heb ik al lekkere recepten gemaakt met producten uit die winkel. Zoals deze pasta met burrata en deze citroen-mascarpone cake. Echt, als je een keer in de buurt van deze winkel bent moet je zeker een keer langs lopen: je gaat sowieso niet met lege handen naar huis. Tenzij je een hekel hebt aan mooie producten natuurlijk.. In dat geval kan beter ook deze blog weg klikken, want ik ga je hier vertellen met welk moois ik vandaag weer een gerecht heb gemaakt.

Ik kreeg een dadel-abrikozen chutney van ’t Nije Eskes mee en werd meteen enthousiast. Dadels vind ik sowieso geweldig (zelfs in pindakaas) en abrikozen vind ik ook leuk. Word ik minder enthousiast van dan van dadels, maar vind ik wel weer geweldig in couscous-achtige gerechten. En daarmee werd mijn inspiratie voor dit recept geboren.

’t Nije Eskes is overigens ook een bedrijf om enthousiast van te worden. Ze maken naast chutney’s ook jams en vruchtensappen en ieder product wordt met de hand gemaakt in Beuningen (voor de niet Twentenaren onder ons: Google maps en dan heeeeeeeel ver inzoomen en je vindt Beuningen waarschijnlijk nét 😉 ). En dat zie je, en dat proef je. Deze chutney heeft hele lekkere dikke stuken dadel, reepjes abrikoos en lichte rozijnen. Een echt goede chutney. Niet zo’n halve uit de supermarkt, welke vaak uit meer vocht dan uit groente/fruit bestaan. Normaal voeg ik altijd zelf nog wat rozijnen toe aan mijn bulgur of couscous, maar dat is met deze chutney dus niet meer nodig!

Voor 2 personen: 150 gram bulgur – halve courgette – 1 rode punt paprika – 1 tomaat – half blok halloumi** – 1 ui – 4 eetlepels abrikozen-dadel chutney – 1 theelepel couscous kruiden*
*Kocht ik ooit bij de Lidl, maar is een samenstelling van paprikapoeder, korianderzaad, kurkurma en ras el hanout dus dat kan je ook zelf maken. Maar hé: liever lui dan moe hiero.
** Ken je halloumi? Het is een soort kaas die qua uiterlijk lijkt op feta en ideaal is om te grillen. In dit recept vertel in je uitgebreider over de smaak

bulgur_chutney_1
Ik moest wel even lachen toen ik de foto bekeek.. Zijn dat stukjes kip? Nee, dat is dus de halloumi 🙂

Snijd allereerst de courgette en paprika in kleine blokjes en snipper de ui. Doe vervolgens een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de groentes beetgaar. Voeg na ongeveer 5 minuten bakken de couscouskruiden toe. Proef even of het goed op smaak is en voeg eventueel nog zout/peper toe. Draai hierna het vuur zacht.

Kook ondertussen de bulgur gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking (duurt ongeveer 10 minuten). Giet de bulgur daarna af en laat even in de pan zitten. Zet dit aan de kant.

Ga weer terug naar je koekenpan met groente en schuif met een spatel de groentes naar 1 kant van de pan. Snijd de halloumi in blokjes en bak in de ‘lege kant’ van de pan de halloumi gaar, dit gaat vrij snel. Draai de blokjes om, zodat iedere kant een bruine kleur krijgt.

Klaar? Mooi! Dan kan je de groente mixen met de bulgur en de halloumi. Doe dat in de pan waar de bulgur nog in zit. Roer alles door elkaar. Snijd je tomaat door midden, ontdoe van het vocht en zaadlijsten en snijd het vlees in blokjes. Roer dit ook door de bulgur. Pak vervolgens de dadel-abrikozen chutney en voeg 4 eetlepels toe aan de bulgur en roer goed door. Serveer met een extra bakje chutney voor de liefhebber en je kunt eten. Smakelijk!

En dit smaakte.. super lekker! Ik hou hier dus echt van: dat pittige van de couscous kruiden, samen met het romige zoute van de halloumi en het zoete van de chutney. Mjam, zeker een succesjes wat ik vaker ga maken!

Btw. Deze chutney lijkt me ook erg lekker op een boterham met (geiten)kaas, of als onderdeel van het kaasplankje? Hmm, misschien dat ik dat met de overgebleven chutney ga doen… Of heeft iemand anders nog goede tips? Let me know!

Let’s get social!
Volg Elsschrijft ook op Facebook of Instagram (@elsschrijft). Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

bulgur_chutney_brood
Hier had natuurlijk een mooi kaasje van één of andere lokale boerderij moeten liggen. Maar ik kwam dit keer niet verder dan de lokale supermarkt #honger

Edit: ondertussen heb ik de boterham met kaas en chutney geprobeerd en dat was erggg lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s