Mosselen, i love them! Al sinds kleins af aan eet ik die rare beestjes uit de schelp maar al te graag. Vriendinnetjes verklaarden me voor gek, en sommige mensen nog steeds. Ze zien er inderdaad niet uit, maar hé de smaak is top dus dat neem ik graag voor lief. Waar het nu eigenlijk naar smaakt kan ik niet precies beschrijven of thuis brengen, maar ik vind het lekker!

Probleem: het schoonmaken van mosselen is vaak toch wel een dingetje. Je moet a) de viezige dingetjes op de schelp verwijderen (hoewel dat tegenwoordig vaak al gedaan is voordat ze in de bak in de supermarkt belanden) en b) er kan een ‘slechte’ mossel tussen zitten die verrot is. Als je deze achteraf eet kan je heel ziek worden. Dus dat vind ik best eng, want ik wil natuurlijk niet iedereen die mee eet (inclusief mezelf) ziek maken. Maar vandaag liet ik mij niet weerhouden van die angst want ik had mega veel zin in mosselen. En mijn vriend ook, dus dat kwam goed uit!

Voor 2 personen heb je nodig: 2 kg mosselen – 200 ml wijn/bier/water – 2 teentjes knoflook – 1 zakje mossel- of soepgroente – knoflooksaus of ieder sausje wat je hier lekker bij vindt – 1 afgebakken stokbrood

Vandaag bereidde ik ze in de pan, maar een tijd geleden deed mijn vriend ze op de bbq. Beide manieren werken eigenlijk hetzelfde: je spoelt de mosselen schoon, verwijderd de mosselen die open blijven staan (en dan bedoel ik ver open, niet zo’n klein beetje open als op de foto hieronder) en doet ze vervolgens in een grote pan. Wil je de mosselen bereiden op de bbq? Doe ze dan in een vuurbestendige wok, dus zonder plastic handvatten. In beide gevallen vul voeg je 200 ml wijn, bier (een donkere variant) of water toe, samen met een zakje soep- of mosselgroente en de geperste teentjes knoflook. Mosselen stomen zichzelf gaar in grotendeels hun eigen vocht, dus meer vocht dan dit hoef je niet toe te voegen. Dit is simpel en alleen even voor de smaak.

mosselen_3

Dit is dus gewoon prima. Ik was even panisch en dacht dat al mijn mosselen open stonden! Maar het schijnt zo te zijn dat wanneer je ze uit de verpakking haalt ze even open gaan. Later gaan ze weer dicht en zijn ze prima te gebruiken. Gewoon save dus 😉

 

Zet de pan op het vuur of de wok op de barbecue en wacht tot de schelpen van de mosselen open gaan staan. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Schep ze af en toe door om de mosselen van onderen ook boven te krijgen. Om de mosselen te laten stomen heb je dus wel een barbecue met klep of pan met deksel nodig. De mosselen die dicht blijven eet je dus niet op; die zijn niet goed. 

mosselen_1

Wanneer de meeste mosselen klaar zijn kan je ze serveren met je stokbrood en allerlei sausjes. Mijn moeder maakt altijd fantastische mosselsaus van het mosselvocht + creme fraiche en kruiden of zo, maar daar wist ik het recept niet meer van (toch maar eens vragen.. Mam??), dus ik gebruikte knoflooksaus en aioli #lekkerstinken. Ook lekker!

Let’s get social!
Volg Elsschrijft ook op Facebook of Instagram (@elsschrijft). Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s