Hoi allemaal! Het is een tijdje geleden dat er een blog online kwam. Ik had namelijk vakantie. En die had ik ook hard nodig moet ik zeggen. Maar niet getreurd, niet getreurd 😉 vandaag kom ik om het goed te maken met de start van een mega blog over deze vakantie. Beware voor veel foto’s en info 😉

Wie mij volgt via Instagram (@elsschrijft) zal het één en ander voorbij hebben zien komen over deze fantastische trip. Want dat wil ik allereerst gezegd hebben: Portugal heeft mij meer dan verrast! Wat een veelzijdig land en wat veel moois kun je daar zien; aan cultuur in de grote steden én aan natuur in de binnenlanden en de kustlijnen. Groot pluspunt: de mensen zijn aardig en het is er ook in september/oktober nog mooi weer. Iets kleiner maar nog steeds een groot pluspunt: het eten en drinken is goedkoper dan in Nederland (voor mij erg belangrijk gezien we veel moeten testen en dus ook eten). Ben je nog nooit in Portugal geweest? Dan raad ik je zeker aan dat eens te doen!

In de komende Portugal-blogs geef ik je een beeld van de rondreis die wij maakten en we beginnen met Portugals grootste steden: Porto & Lissabon. We planden vooraf de route die we wilden maken en zochten daar een aantal verblijven (meeste via airbnb) bij. Uiteindelijk hebben wij in deze dorpjes of steden één of meerdere overnachtingen geboekt; Porto – Lissabon – Evora – Almograve – Sagres – Silves – Faro. Sommige kozen we uit omdat we daar graag wat langer wilden blijven en de omgeving heel mooi was, sommige omdat er een flinke bezienswaardigheid was, en sommige omdat dit route-technisch praktisch bleek.

Ik vond onze reis en route erg prettig, op één onderdeel na, maar daar vertel ik je later meer over. Je kunt de reis langs dezelfde plekken maken zoals wij dat deden, je kunt hier inspiratie uit halen voor bepaalde gebieden, of het gewoon lekker lezen en weg dagdromen over je eerst volgende vakantie. Dat is het leuke aan roadtrippen: je zit nergens aan vast! Pak er een kop thee, koffie en pepernoten bij (JA dat kan heus al wel; nooit vroeg genoeg voor) en let’s roadtrip!

Auto huren?
Allereerst: de huurauto. Een zeer belangrijk onderdeel van het tweede deel van onze reis en dus zeker belangrijk dat je hier een plausibele maatschappij voor vindt. Oplicht worden voor, tijdens of na je vakantie heeft niemand zin in, dus zoek naar een maatschappij die gewoon zijn werk doet. Meestal zeggen de reviews voldoende, maar dat vraagt soms wel wat diepte onderzoek; de meeste mensen die een review achterlaten bij zo’n bedrijf hebben een negatieve ervaring. Zoek dus goed. Wij huurden een auto bij een lokale (Portugese) autoverhuurder en waren hier zeer tevreden over: Amoita Car Hire (met dank aan diepte-onderzoek door mijn vriend 😉 ik heb hier vaak geen geduld voor). Ze kwamen ons de auto in Lissabon brengen en we konden hem weer op het vliegveld van Faro inleveren; wel zo handig. We verzekerden de auto op banden (nodig; je gaat nog over veel stenen rijden) en op kleine schade, zodat we niet voor onaangename verrassingen kwamen te staan. En eerlijk gezegd vond ik dit wel een erg fijn gevoel, omdat niet alle wegen in onze route heel steady waren. Soms gingen we flink offroad met onze panda en toen was ik toch wel blij met de verzekering ;)…

Goed, nu de reis zelf! We startten in Porto, mét mijn ouders en broers, want we hadden eerst nog een familieuitje op de planning staan. Zo is het hele idee van de roadtrip ook ontstaan: mijn ouders wilden ons meenemen op citytrip naar Porto en ik bedacht me dat het dan wel leuk zou zijn om door te gaan naar Lissabon en vanaf daar een auto te huren om verder te rijden. Dat idee werd goed ontvangen en dat is dus wat er gebeurde!

Porto
roadtrip_porto_1

Porto is natuurlijk de stad van de Porthuizen, maar het is nog veel meer dan dat! Een erg gezellig stad, met veel bezienswaardigheden, aardige mensen en lekker eten. Zorg dat je goede wandelschoenen bij je hebt, want je kuitspieren zullen worden uitgedaagd.. Onvoorstelbaar soms hoe je dacht ‘maar 500 meter’ te hoeven lopen, maar hoe vaak je dan bergje op bergje af loopt, midden in de stad! Op een gegeven moment raak je eraan gewend natuurlijk, maar het is even klimmen dus.

Slapen
We sliepen in dit fijne appartement; op een erg fijne locatie met twee supermarkten om de hoek en wat gezellig barretjes en restaurants. We boekten het via booking.com. Dit appartement staat ook op airbnb, maar daar was ‘ie net wat duurder. We vonden het erg fijn dat er ruime kamers waren en dat we een binnentuintje hadden. Zo konden we iedere dag lekker thuis ontbijten, voordat we de stad gingen verkennen en tussen de midden rond borreltijd nog even terugkomen. Stiekem ben ik ook wel een beetje kneuterig en vind ik het belangrijk om tijdens een citytrip ook rustig aan te kunnen doen. Dat kon perfect op deze manier! Oh, voor de slapers aan de voorzijde: neem wel even oordoppen mee want het kan daar nog wel wat lawaaierig zijn ’s avonds en ’s nachts.

Te doen
De eerste volledige dag dat wij in porto waren huurden wij elektrische KTM fietsen bij Baya bikes; super leuk! Je kunt ervoor kiezen om met een Nederlandse gids op pad te gaan, en gezien het ons nogal aan kennis omtrent Portugese taal ontbrak, deden wij dat. Erg tof om Porto op deze manier te verkennen. Zeker zo’n eerste dag. En voor de mensen die mij nu een watje vinden met de elektrische fiets; probeer het maar eens op een gewone fiets! Bijna 90 graden stijl omhoog; ik hoor graag of het je gelukt is 😉

Veder moet je gewoon lekker rond wandelen in Porto. Wij hebben een aantal routes gelopen uit het Time to momo – boekje. In mijn Rome blog vertel ik je over hoe enthousiast ik over deze routes ben. Ben ik nog steeds, maar je ziet daaraan wel dat Porto een veel minder grote stad met veeeeel minder bezienswaardigheden is. In de Porto-routes zijn er meer stops om te eten en te drinken dan om iets te zien. Ook niet verkeerd natuurlijk, maar verwacht er niet te veel van. Voor ons ook wel iets minder interessant omdat we natuurlijk al een fietstocht hadden gedaan waar we langs veel van deze bezienswaardigheden waren gekomen. Dus, gewoon lekker rondwandelen op de bonnefooi is mijn tip!

roadtrip_porto_8

Je kunt Porto niet verlaten zonder een porthuis aan de overkant van de Douro te hebben bezocht. Wij gingen naar Taylor’s, hoewel we eerst Craft probeerden omdat dat iets knusser schijnt te zijn. Daar moesten we alleen wachten op een rondleiding en daar hadden we geen zin in, dus Taylor’s it was! De audio-tour was prima (maar nooit mijn ding) en daarna mochten we port proeven wat ik al een leuker onderdeel vond. Ik moest er nog even achter komen wat ik nu precies van Port vond, maar laten we het er maar op houden dat het niet zo mijn ding is 😉

roadtrip_porto_6

Eten
En dan natuurlijk het eten. Mijn aanraders zijn:

Miss Oppo: In alle opzichten is dit een beetje een mysterieuze tent. De inrichting, de muziek die ze draaien, de verlichting.. maar gezien we er goede verhalen over hadden gehoord en gelezen… We moesten eerst even lachen in wat voor een tent we (met mijn ouders!) waren beland; zie de foto hieronder ter illustratie, maar wauw! Wat was de bediening leuk, het eten fantastisch en gezellig druk! Ze hebben niet veel plekjes dus kom op tijd. Wij hadden een plekje omdat wij er stipt om 8 uur ’s avonds waren, want dat was ook precies hun openingstijd (en dat is op tijd voor Portugese begrippen..) Ze serveren heerlijke gerechtjes, iedere dag vers bereid, de menukaart is handgeschreven (en ze strepen door wanneer er iets op is) en je rekening ook 😉 Niks high end, lekker low profile. De gerechten op de kaart waren allemaal gerechtjes om te delen dus we bestelden bijna alles, zodat we lekker veel konden proeven. Mjam! En het mooie van alles; niet duur: met z’n 6’en inclusief fles wijn, wat biertjes en een paar frisjes betaalden we €129. Wow.. waar een Nederlander al niet gelukkig van kan worden 😉

roadtrip_porto_4
Het interieur van Miss Oppo
roadtrip_porto_5
éen van de vele gerechtjes: deze geweldige vega lasagne

Verder at ik onderstaande Octopus (lokale specialiteit) bij een erg leuke tapas-bar waar ik de naam alweer van vergeten ben; sorry! Het was in ieder geval vlak bij de drukke straten tegenover het station.. Mocht je iets aan die beschrijving hebben 😉

roadtrip_porto_10
Octopus is de lokale specialiteit door heel Portugal en erg lekker!
roadtrip_porto_9
Dit drankje schijnt dé hit van 2020 te worden: Port Tonic! Witte port, gemixt met tonic dus. En ook al hou ik niet van port, dit was goed te drinken!

Verder hebben we erg lekkere tapas gezeten bij een tapas tent bij ons om de hoek, genaamd Cantinho dos Braganca. Heerlijke cocktails (proef de witte sangria!), en oh my die ceviche van zalm en tonijn of de gebakken zalm. Zo lekker!

Qua ontbijt, lunch, snack zit je in Porto goed. Overal zitten leuke bakkertjes met heerlijke zoete broodjes. Als je zin hebt in iets gezonders kan dat ook, google even en je vindt er zo wat. Lunch precies hetzelfde: je hebt genoeg hipster-tentjes, maar ook oude bakkertjes zonder enige inrichting, maar wel met heerlijk eten..

En natuurlijk eet je verder zoveel als mogelijk Pastei de Nata’s; man wat zijn die heerlijk en niet te evenaren in Nederland. De beste aten wij in Lissabon, natuurlijk bij Pastei de Belem, maar in Porto aten we een variant die er bijna aan kon tippen en ook vet lekker was. Deze aten we bij Fabrique de Nata; ze serveren de nata’s nog warm en dan met lekker wat kaneel. Heer-lijk. Ik mis die Portugese zoetigheden alweer..

roadtrip_porto_7
Maar één keer in deze hele trip in een hipster-barretje geluncht, maar toen ik dit broodje zag was ik daar wel erg blij mee 😉

roadtrip_porto_2

roadtrip_porto_3
Probeer hier maar eens uit te kiezen. Ik kon mijn geluk in ieder geval niet op en mijn ogen waren groter dan mijn maag..

Goed! Dat was voor nu mijn verhaal over Porto. We gaan door naar het mooie Lisboa.

Lissabon
Dan door naar de hoofdstad van Portugal. We pakte in Porto de trein naar Lissabon. Tip: als je je datum weet boek dan een paar weken van tevoren je tickets al online via https://www.cp.pt/passageiros/en/buy-tickets. Als je dat doet kan je tot 40% korting krijgen op je treinreis. De treinreis was erg goed te doen; een nette trein (wel druk!) met gereserveerde plaatsen.

Slapen
Vooraf hadden wij wat research gedaan naar leuke wijken van Lissabon om te overnachten. Alfama sprong hieruit, dus hier boekten wij een airbnb. Let hierbij wel even goed op: Alfama is een heel knus en schattig deel van Lissabon en een soort van beschermd. Er mogen geen auto’s komen, enz. Het heeft hele smalle en kleine straatjes en hoewel dat erg schattig is, is dat waarschijnlijk ook hoe je verblijf eruit ziet.. Wij hadden ons wat verkeken op airbnb: ons verblijf leek groter dan het in werkelijkheid was. Het was niet groter dan een kleine, smalle studentenkamer, met één raampje en een grote vochtvreter die ervoor zorgde dat de kamer 40 graden werd. Ik heb me wel eens fijner in een verblijf gevoeld moet ik zeggen. Natuurlijk ben je er niet superveel, maar zoals ik in het begin al aangaf: ik vind het fijn dat je zo af en toe nog even terug kunt gaan naar je verblijf en daar even rustig aan kunt doen met een drankje. Nu hadden wij amper plek om te zitten (behalve) op het bed, dus we gingen niet heel vaak terug naar het verblijf, of maar even voor kort. Dat maakte het wel extra vermoeiend. En daarmee kom ik ook op het punt wat ik eerder in dit blog aangaf: het enige ding wat ik anders zou doen in onze route is het bezoeken van twee erg drukke steden achter elkaar. Een citytrip is natuurlijk fantastisch maar ook erg vermoeiend, laat staan dat je er twee, achter elkaar, doet. We zaten dus 9 dagen in volle drukte en uiteindelijk eist dat wel zijn tol (ik werd 2x ziek).

Qua prijs was dit verblijf prima en ze hadden het ook goed verzorgd met de ruimte die er was maar achteraf had ik liever wat meer betaald voor een grotere plek. Hou daar even rekening mee als je ook in Alfama een verblijf zoekt; dat het wat kleiner en krapper kan zijn dus kijk even goed waar je naar op zoek bent en wat je wilt. Verder schijnt Barrio Alto ook een leuke wijk te zijn om te verblijven.

Om die reden hebben we de schoonheid van Lissabon denk ik wat gemist. Begrijp me niet verkeerd: we vonden het nog steeds een geweldig mooie stad, maar we waren vooral klaar met de drukte en hadden natuurlijk al heel veel mooie dingen gezien in Porto. Dan voelt het in Lissabon toch iets minder speciaal. Dat, plus dat we één dag pisweer hadden en de halve dag gespendeerd hebben in een cafetaria, ik ziekig was (maar me wel voortbewoog om de stad te verkennen) en Niek zijn telefoon semi-kapot (en op wonderbaarlijke wijze weer heel) ging maakten het toch ietsjes minder dan we dachten. We hebben nog steeds wel genoten hoor, maar iets minder dan van Porto 😉 En dat mag ook benoemd worden, vakanties gaan soms met tegenslagen. Gelukkig hadden we daarna nog volle 1,5 week.

Maar niet getreurd, we hebben alsnog veel mooie dingen gezien en lekker gegeten. Waar en wat dan precies? Laten we beginnen wat mooie plaatjes

Lissabon_4Lissabon_overviewLissabon_3

Lissabon_6
Dit soort schattige straatjes in Alfama krijg je er dan wel weer voor terug ❤

Lissabon_5

In Lissabon maakten wij geen gebruik van een boekje o.i.d. maar zijn wij lekker vrij op basis van Google maps gaan lopen. We zochten op wat de bezienswaardigheden in de buurt waren en liepen daar naar toe (of niet als we het te ver vonden of geen zin hadden). Dikke aanrader vind ik dat: zo zie je onderweg ook veel leuke dingen waar je langs komt en kan je lekker je eigen route inplannen. Zo zochten wij ’s avonds nog een barretje met uitzicht op: heel casual haal je je drankje in een soort kiosk en ga je ergens zitten. Zo leuk <3. Ik weet de plek niet meer van onderstaand tentje, maar er zijn er meerdere dus zoek gewoon een beetje op google bij viewpoints en dan barretjes in de buurt en je vindt er vast één.

Lissabon_7

Eten
Nu een belangrijk onderdeel van ieder deel van Portugal wat wij bezochten; het eten. Eten en drinken is ook hier goedkoper dan in Nederland. De ene keer scheelt het meer dan de andere. Als je bijv. bij een hipstertentje gaat zitten ben je net zo duur uit als in NL, maar ga je bij een typisch Portugees restaurant zitten, dan ben je al gauw veel minder kwijt. Hieronder mijn tips:

Ontbijt & Koffie:
Helaas was de enige ontbijt mogelijkheid bij ons appartement in de buurt gesloten en dus moesten we op zoek naar wat anders. Via Google maps vonden we de dag ervoor Copenhagen Coffee Lab. Typisch zo’n hipster tentje waar ik het over heb, maar soms kan je mij er niet gelukkiger mee maken. Dit is een aanrader voor je kop koffie, snack of ontbijt. Wij dronken hier in de middag koffie met een zoet broodje (lekker!) en ontdekte daardoor onze favoriete (vegan) ontbijtcafe, omdat dat hiernaast lag. Beide zijn erg leuke opties voor ontbijt. Wil je gegarandeerd zijn van plek (wat soms in het weekend lastig is)? Bezoek dan de vestiging in Alfama. Er is ook een vestiging in een nog wat drukker deel van Portugal, welke wij ook een keer bezochten, en daar stond een gigantische rij. En als ik eenmaal hangry ben, heb ik daar zoooo geen zin in. Dus, Copenhagen in Alfama.

Naast Copenhagen zit dus een fantastisch ontbijttentje waar wij twee keer ontbeten hebben en het goed beviel. Ze hebben allerlei heerlijke dingen op de kaart staan, dus hier kan je je dag sowieso goed beginnen. Het allerergste: ik ben de naam kwijt en kan het niet vinden. Maar zoek Copenhagen in Lissabon op en dit is het eerste tentje rechts ernaast 😉

Lissabon_ontbijt
Ontbijt-menutje met cake, fruit en veel ei 🙂

Misschien heb je het al wel eerder opgemaakt uit de foto’s en mijn woorden, maar Portugese zijn echt meester in het maken van zoetigheden: broodjes, gebakjes, taarten, pastei’s, ze maken het allemaal. En meestal allemaal ook gewoon echt goed! Of je nu 80 cent of 5 euro betaald. Onderstaande taart aten wij voor 2 euro en we maakten de fout om er beide 1 te bestellen. Wat een gigantische dingen. Ik had er één met maria biscuits, caramel, mokka en chocolade. Ik probeerde nog even espresso-kopje for scale maar nog steeds komt het niet overeen met de werkelijkheid. Dat ding was zo groot als mijn hoofd en zo dik als mijn onderarm. We aten de helft op, vroegen of we het mee konden nemen en aten het de volgende avond als toetje. Lekkerrrr!

Ook bezochten wij natuurlijk Belem: niet alleen om de geroemde Pastei de Belem te eten, maar ook omdat er veel mooie bezienswaardigheden waren. Laat dit niet de dag van het pisweer te zijn geweest, dus in plaats van vele bezienswaardigheden en leuke lieve parkjes bezochten we vooral winkels en spendeerde we de halve dag in een cafetaria. Keer wat anders ;). Wel waren dit de beste Pastei’s die we aten in heel Portugal (ook al zien ze er hieronder misschien niet heel appetijtelijk uit); de custard was perfect en deeg flinterdun maar knapperig. MJAM! Oh, en hieronder ook nog even een kleine weergave van het pisweer. We lachen als een boer met kiespijn, maar proberen er nog wat van te maken. En OHJA, mijn vriend moét op vakantie een t-shirt en een korte broek aan, koste wat het kost. Ook in dit soort situaties. Hilarisch.

Oké de zoetigheden zijn we nu wel voorbij, door naar het avondeten:
We hebben lekker gegeten in Lissabon, maar één restaurant sprong er uit: Santa Clara dos Cogumelos. Een restaurant waar er 1 ingrediënt in de hoofdrol staat: paddenstoelen. En laten wij daar nou net heel erg van houden ❤ Een restaurant met een hele knusse sfeer, aardige bediening en heer-lijk eten. Mjam! Vooraf deelden we een ceviche van champignons (!!), ik bestelde zalm met paddenstoelen en Niek at een risotto met paddenstoel (die geweldig rook en smaakte) en we bestelden een brownie. Ja, ook deze van champignons, al heb ik die (gelukkig) niet terug geproefd. Lekker wijntje erbij en het was een heerlijke avond.

Vis is iets wat overal lekker smaakt. Bestel waar je zin in hebt en meestal krijg je een goed stuk vis. Hieronder een dik stuk kabeljauw op mijn bord, waarvoor ik maar 13 euro betaalde. Wauw. Trouwens, die wijn op rechts is ook typisch Portugees: Vino Verdhe. Wat groene wijn betekent. Dit is een frisse, lichtzoete wijn met een bubbeltje. Ik moest het proberen en hoewel ik normaal gesproken helemaal niet van zoete wijn houd, vond ik dit wel echt lekker!

DAT WAS HEM HOOR, hahah, een wat langer blog dat ik gedacht had, maar wilde jullie heel graag meenemen met zoveel als mogelijk foto’s en tekst 🙂 Nog één ding: zoek op google echt naar je restaurants en ga zeker niet voor minder dan 4 sterren: vaak beland je dan in een touristtrap. Misschien eet je daar ook wel prima, maar misschien ook niet. Grotere kans op dat laatste. En heb geduld. In Portugal is het heel normaal om even te wachten op een tafeltje OF je moet reserveren. Dat deden wij in het begin niet, maar na een aantal dagen leerde we van deze fout: liever niet om half 8 weglopen en om 10 uur pas aan tafel ;). Reserveren is the key. Zelfs op maandag.

Dat was het alweer! De volgende keer keer komt Evora (binnenland) aan bod, en daarin neem ik waarschijnlijk nog één of twee andere stukken van de roadtrip mee! Vind jij dit leuk om te lezen? Laat het dan weten in de reacties; wie weet dat ik van meer trips blogs online ga zetten 😀

Let’s get social!
Volg mijn leven, recepten en andere gekkigheid via Elsschrijft ook op Facebook of Instagram (@elsschrijft)

Een reactie op “Roadtrip door Portugal – Deel 1: Porto & Lissabon (food & non-food)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s