Joehoe! Op het moment van schrijven is Sinterklaas nog niet eens in het land (morgen om precies te zijn) en ik ben al bezig met kerst-recepten. Op mijn Instagram kanaal vroeg ik jullie namelijk of jullie behoefte hadden aan inspiratie voor makkelijke kerstrecepten en jullie reageerden massaal met JA! Dus bij deze.

We trappen af met een super snel en super makkelijk voorgerecht. Het is simpel in zijn eenvoud, precies zoals waar de Italianen van houden. En ik ook. Helemaal met kerst 😉

En voor de mensen die zich nu afvragen waarom het eten van een ‘kale bol mozzarella’ nu lekker of bijzonder zou moeten zijn: jullie hebben duidelijk nog nooit burrata op. Echt probeer het eens. Je zult er versteld van staan. Veel meer dan wat olijfolie, peper & zout heb je niet nodig.

Omdat dit ‘nog maar het voorgerecht is’ koos ik ervoor een halve bol burrata per persoon te serveren. Je kunt ook een hele bol serveren natuurlijk; stel het een beetje af op de gangen en hoe machtig deze zijn.

Dit gerecht heeft heel weinig tijd nodig om te maken; alleen de tomaatjes hebben ongeveer 2 uur nodig om te marineren.

Dan nog een laatste tip voordat we overgaan op het recept: bereid dit gewoon ter plekke. De tomaatjes kun je voor de tijd in een bak laten marineren, maar de rest is zó simpel en snel klaar dat je dit lekker last minute in elkaar kunt flansen, als de rest van de eters aan tafel zitten. Daarnaast is burrata niet heel lekker als je het al ‘breekt’ en dan nog een halve dag bewaard in de koelkast.

kerst_burrata_voor

Klaar voor het recept? Let’s go!

Voor 4 personen *: 2 bollen burrata – 400 gram cherrytomaatjes ** – 4 el goede olijfolie – 4 el balsamicoazijn – peper & zeezout – 4 grote handen rucola – gedroogde Italiaanse kruiden
Eventueel erbij serveren: 4 sneden bruin brood – 1 teen knoflook
* dit recept is voor 4 personen, maar je kunt het makkelijk verdubbelen. Bijvoorbeeld naar 8 (gebruik dan 4 bollen burrata) of 6 (gebruik dan 3 bollen burrata)
** Ik kon alleen maar deze vinden in de supermarkt waar ik was, maar het lijkt me nog leuker staan om te gaan voor zo’n grote bak met een mix van gele en rode tomaatjes

Was de tomaatjes en snijd ze door de helft of in kwarten. Ik vind het altijd wel leuk staan als je een mix van verschillende vormen hebt. Doe de tomaatjes in een grote kom, giet er de olijfolie, balsamico, peper en zout en Italiaanse kruiden overheen zodat ze in een ‘plasje’ dressing liggen. Dek af met folie en zet voor minimaal een 2 uur in de koelkast.

Ondertussen kun je vast de knoflooktoast maken. Pak hiervoor de 4 boterhammen en smeer beide kanten in met olijfolie. Pel de teen knoflook en snijd door de helft. Met deze helftjes smeer je de voor- en achterkant van iedere boterham in. Pak nu een (grill)pan, grillijzer of toaster en toast de broodjes tot ze bruin en knapperig zijn. Laat ze afkoelen en snijd vervolgens diagonaal door midden.

Hierna pak je 4 borden. Ik vond pasta borden of diepe kommen of soepborden het beste werken. Leg in ieder brod een grote hand rucola. Verdeel daarover de tomaatjes over 4 bordjes. Breek de bollen burrata door de helft en leg op ieder bord een helft. Giet hier een klein beetje olijfolie over heen en maak af met wat extra peper en eventueel (gedroogde) Italiaanse kruiden. Serveer met de knoflooktoast en klaar!

Zei toch dat het simpel was? En mega lekker. Echt probeer het maar. Lijkt dit jou een lekker voorgerecht voor kerst? Of heb je al iets anders in gedachten om te maken? Let me know in de comments! 😀

Let’s get social!
Volg Elsschrijft ook op Facebook of Instagram (@elsschrijft). Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

Een reactie op “Makkelijke kerst: Burrata met gemarineerde tomaatjes en knoflooktoast (voorgerecht)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s