Hallo daar! Wie is er al klaar voor kerst? Kerstoutfits gekocht? Alle recepten die tijdens het kerstdiner gemaakt gaan worden al uitgedacht? Of houd je het misschien wel klein dit jaar? Kan ook! Ik heb in ieder geval een ideaal recept voor beide situaties: het is namelijk erg makkelijk om te maken, maar staat behoorlijk fancy. Al zeg ik het zelf natuurlijk 😉

En de smaak: die mag er ook zijn! Dit keer smaakte me het nog beter dan alle andere keren dat ik dit gerecht at. En dat wil wat zeggen, want ook toen vond ik het fantastisch. Wat het dit keer toch nét wat beter maakte? Het kalfsvlees wat ik gebruikte. Dat kwam van Peter’s farm.

Jullie hebben het misschien wel vaker gelezen in mijn blogs, maar ik ben in de afgelopen jaren bewust minder vlees gaan eten. Ik maak daar uitzonderingen op. Als ik bitterballen of bavette op een menukaart zie staan is de kans groot dat ik daarvoor kies en wanneer ik zelf met vlees kook dan probeer ik dat met vlees te doen wat biologisch of ‘eerlijk’ is. En zo kwam ik bij Peter’s Farm voor dit recept. Voor kalfsvlees voldoen zij namelijk zeker aan deze eis. Ze zijn erg transparant over hoe ze dieren verzorgen (je kunt zelfs met een webcam meekijken op de boerderij; hoe leuk!), dierenwelzijn en dus ook de herkomst van het vlees. Dat geeft me al een meer gerustgesteld gevoel. Met zo’n eerlijk product wil ik wel samenwerken!

Ik kreeg voor dit gerecht een groot stuk kalfsmuis. Hier sneed ik plakken van 1 cm vanaf en serveerde op ieder bord minimaal 2 plakken. Vergelijkbaar met kalfsoesters, en omdat dat iets bruikbaarder is, geef ik deze onderaan in dit recept aan. Maar je kunt ook voor kalfsentrecote kiezen. Net wat jij wilt. Pas de onderstaande hoeveelheden aan als je dit gerecht voor meer dan 4 personen wilt maken, kan prima!

Wij serveren dit gerecht altijd met pasta en een frisse salade, maar ik kan me zo voorstellen dat je met kerst liever iets ‘anders’ dan normaal doet. Gelukkig smaakt het ook heerlijk met aardappelpartjes, aardappelgratin of aardappeltjes uit de oven. Of wat dacht je van zoete aardappelfrites? En natuurlijk geroosterde groenten niet te vergeten. Dus had je al ideeën over deze bijgerechten dan hoef je dat hiervoor zeker niet aan te passen. Scheelt weer 😉 Oké genoeg gepraat; door naar het recept!

SAMSUNG CSC

Voor 4 personen: 4 kalfsoesters – 75 gram parmaham – 10 blaadjes salie – 300 ml marsala wijn* – 300 ml kookroom – bouillonblokje (rundvlees) – 1 teentje knoflook
* Koop je bijv. bij Gall & Gall. Ik gebruikte deze

Haal de kalfsoester minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Snij de parmaham en salie in kleine stukjes (snippers) en pel de teen knoflook.

Bestrooi de kalfsoesters met peper en zout en doe wat roomboter en olijfolie in een koekenpan. Zet de pan op hoog vuur en zodra de olie en boter warm zijn leg je de kalfsoester in de pan. Bak ze niet te lang; anders verliezen ze hun malsheid. Ze mogen best wat rosé van kleur zijn. De baktijd hangt af van hoe dik de kalfsoester zijn. Bij mij waren ze vrij dun en dus bakte ik ze 2 à 2,5 minuten op de ene kant, draaide ze toen om en toen nog zo’n halve minuut op de andere kant. Draai het vuur zacht, haal dan het vlees uit de pan, leg ze op een snijplank of in wat aluminiumfolie en leg even aan de kant.

Bewaar het bakvet uit de pan (voeg olie toe wanneer nodig) en draai het vuur weer hoog. Pers boven de pan je teen knoflook uit, bak een halve minuut mee en voeg vervolgens parmaham en salie toe. Ook dit bak je een halve minuut, waarna je de marsala wijn en het bouillonblokje toevoegt. Roer even door en voeg vervolgens de kookroom toe om de saus de juiste dikte te geven. Draai daarna het vuur uit en zet de pan van je kookpit af, om te voorkomen dat de saus verder indikt.

Nu kun je het vlees serveren. Leg daarvoor het kalfsvlees op een bord en schep er wat marsalasaus overheen. Serveer met de bijgerechten die jij hebt gekozen (in ons geval pasta en salade) en eet smakelijk!

SAMSUNG CSC

Mjam! Ik was echt verbaasd over de kwaliteit van het vlees van Peter’s farm. Als er uitspraken als ‘Premium’ e.d. op producten staan denk ik altijd: ‘yeah right, bewijs dat maar eerst eens’. Maar dit kalfsvlees is zeker premium te noemen.

Kalfsoesters uit de supermarkt kunnen behoorlijk snel droog worden wanneer je het bakt, en dat verschil merk je met dit kalfsvlees van de boerderij écht. De malsheid en smaak waren perfect. En dat maakt mij blij, want dit is precies waarom ik geen vegetariër ben. Omdat ik niet té veel vlees wil eten, maar wanneer ik dan toch vlees eet, het wel vlees moet zijn waarbij aandacht is besteed aan dierenwelzijn, duurzaamheid, en ook zeker aan de kwaliteit. Het vlees van Peter’s Farm laat zien dat dat dus echt kan.

Wil je dit recept nu ook met het vlees van Peter’s farm proberen? Dan is het goed om te weten dat je het niet zomaar in alle supermarkten kunt vinden. Het is alleen te koop bij de Plus, of groothandels zoals de HANOS of Sligro. Lekker exclusief, dat wel! Dus leen het pasje van de Sligro of HANOS van je collega, buurvrouw/man, familie of kennis en koop dit mooie stukje vlees daar.

Ik snap ook dat je denkt: ‘Leuk Els, zo’n recept, maar met die verkooppunten maakt dat het toch erg lastig voor me’. Begrijpelijk! Daarom zijn er ook nog een aantal kleine verkooppunten te vinden. Wil je weten of deze bij jou in de buurt zijn? Vraag dan via de website http://www.petersfarm.nl een brochure aan. Handig voor als je ook een ander moment dan kerst exclusief wilt koken!

Let’s get social!
Volg Elsschrijft ook op Facebook of Instagram (@elsschrijft). Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s