Hoi! Een van mijn favoriete desserts is toch wel the good old tiramisu. Toen ik nog thuis woonde was het altijd een feestje als mijn moeder van die plastic één-persoons bakjes tiramisu had gekocht. Slagroom erop en gaan! Natuurlijk zijn die bakjes niet te vergelijken met een echt, goede, verse tiramisu, maar hé.. op dat moment was ik wel een gelukkig mens.

Al een hele tijd geleden maakte ik de limoncello semifreddo en dat blijft een favorietje hoor, maar toch wilde ik eens een keer iets anders. Uiteraard heb ik al veel vaker tiramisu met limoncello voorbij zien komen, maar dat had ik zelf nog nooit geprobeerd te maken. Waarom niet? Hele goede vraag Els. Geen antwoord op, dus maken die hap!

Voor 4 personen:
- 250 gram mascarpone
- 75 gram suiker
- 2 eieren (je gebruikt 2 eidooiers en 1 eiwit)
- 1 grote citroen (je gebruikt rasp én sap)
- 50 ml limoncello
- 1 pak lange vingers (je hebt denk ik 3/4e pak nodig)

Splits de eieren. Doe de eigelen in een grote kom en één eiwit in een andere kom (zorg ervoor dat deze vetvrij is). Er blijft dus 1 eiwit over; dat gebruik je niet.

Was en rasp de citroen. Voeg de rasp toe aan de helft van de suiker. Voeg ook de 2 eidooiers toen en mix dit met een handmixer op hoge stand voor zo’n 3 tot 5 minuten. Het is niet alleen nodig om te mengen, maar ook om goed door te kloppen zodat het eigeel romig wordt. Stop dus niet te snel met kloppen. Als het eigeel romig genoeg is voeg je de mascarpone toe. Klopt dit erdoor met de mixer op middelhoge stand tot dat het 1 ‘beslag’ is geworden. Zet de kom even aan de kant.

Nu gaan we het eiwit opkloppen. Zorg daarvoor voor een schone en vetvrije kom en gardes aan je mixer. Voeg een snufje zout toe en klop de eiwitten op. Als ze stijf zijn (doe de ‘op de kop’ test) voeg je beetje bij beetje de overige suiker toe, zodat het eiwit steeds een deel volledig op kan nemen.

Pak de kom met het mascarpone mengsel er weer bij. Schep (niet te fanatiek) het eiwit nu door het mascarpone-eigeel heen. Schep door en laat de bak even staan.

Pak 4 glazen en een diepe kom. Doe in de diepe kom de limoncello en pers de citroen er boven uit. Roer dit even door en pak je lange vingers erbij. Leg 1 voor 1 de lange vingers in het vocht, laat ze heel even wat opnemen, en breek ze dan door de helft zodat ze in het glaasje pakken. Vorm zo voor ieder glaasje een bodem, doe daar wat mascarpone beslag op, en vorm weer een laag met lange vingers, net zo lang als het beslag op is. Eindig met mascarpone.

Zet de glaasjes nu voor minimaal 5 uur (maar beter is een hele nacht) in de koelkast. Ik heb beide nu al een aantal keren getest en iedere keer weer vind ik de tiramisu die een dagje/nachtje gestaan heeft nóg lekkerder dan de avond ervoor. Maar na een paar uur is íe prima te eten hoor 🙂

Wil je meer zien uit mijn dagelijkse leven, dat tegenwoordig vooral bestaat uit klussen en lekker eten? Volg mij dan ook op instagram (@elsschrijft)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s