Hoi hoi! Het heeft even geduurd voordat ik weer met een recept kwam. Dat heeft niets te maken met dat ik koken, bakken of überhaupt experimenteren met eten niet meer leuk vind. Juist niet! Ik ben alleen wat druk met ook mijn freelance werk voor Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl. En omdat ik ook origineel wil blijven in mijn content en niet wil kopiëren waar ik daar al eens een blog voor schreef. Maar dan moet ik wel veel koken en nieuwe recepten bedenken en maken. Naast een fulltime baan vraagt dat soms wat flexibiliteit. Dus, mocht je denken, dat heeft even geduurd Els, dat klopt!

Maarrrr, ik kom vandaag wel weer met een extreem recept hoor! In de zin van: dit had ik niet verwacht. Vandaag is de Week zonder vlees namelijk begonnen en in het kader van die week ontstond dit recept. De mensen die mij al een tijdje volgen (ook via Instagram) weten dat ik wel vaker vegetarisch kook en eet. Dat vind ik belangrijk, voor mijn eigen gezondheid als die van de planeet zeg maar. Dat wil niet zeggen dat ik altijd vega eet, maar ik probeer het wel geregeld te doen. Zeg maar 4 (geen vlees), om 3 (wel iets van vlees) dagen. Mijn vriend gaat er al lekker in mee, hij komt geregeld vegan shoarma of kipstukjes aan zetten, dus dat gaat top hier in huis.

Anyways, hoewel ik dus best vaak vega kook, zijn er wel een aantal dingen op te noemen waarvan ik niet direct zou denken dat ze goed vegetarisch na te maken zijn. Laat staan vegan. Zo noem ik een gehaktbal. Vega(n) gehakt koop ik best vaak. Dat gebruiken we dan in een pastasaus, nacho-schotel, taco’s, o.i.d. en vind echt dat je het niet zo proeft, omdat de saus en de andere ingrediënten vaak de smaak maken. Maar eerlijk is eerlijk: dat vega(n) gehakt is vaak al ‘rul’ gebakken. Ik kon me dan ook niet voorstellen hoe je een smeuïge gehaktbal van vega(n) gehakt zou kunnen maken. En toch is het me gelukt. Hoe? Dat lees je in het recept hieronder!

Even een kleine waarschuwing vooraf: de ingrediëntenlijst lijkt nu lang, maar het zijn allemaal makkelijke ingrediënten waarvan je het grootste deel hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt 🙂 Just saying.

Voor 2 personen:
Voor de ‘gehaktballetjes’:
– 300 gram Beyond Mince vegan gehakt
– 1 kleine ui
– 1 eetlepel ketchup *
– 1 theelepel mosterd (scherp) *
– 1 eetlepel paneermeel *
– kruiden: peper/zout/knoflookpoeder
– 15 gram vegan roomboter (bijvoorbeeld planta).

Voor de saus:
– 400 gram tomatenblokjes
– 2 theelepels tomatenpuree
– Italiaanse kruiden naar smaak
– 1 groente bouillonblokje *

Voor erbij:
– Simpele salade
– Spaghetti *

*Check even of deze producten vegan zijn als je het recept vegan wilt houden. Bij mij waren ze dat, maar dat kan natuurlijk variëren. Dus goed om even voor de zekerheid te checken.

Begin met het draaien van de ‘gehakt’balletjes. Serieus, toen ik dit gehakt aan de hand voelde, was het bijna alsof ik vlees-gehakt in mijn handen had. Zo’n rare ervaring, want dat is dit niet, dit is ‘namaak’-gehakt. Ik wil niet zeggen dat het exact hetzelfde was, maar ook vettig en nouja. Je moet het zelf maar eens gaan ervaren.

Snipper de ui, doe deze in een grote kom, voeg het ‘gehakt’ daaraan toe, samen met de kruiden, de ketchup, mosterd en 1 eetlepel paneermeel. Kneed het door en draai er balletjes van. Doe de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Haal de balletjes uit de pan, leg ze op een bord en zet even aan de kant.

Voeg vervolgens de tomatenblokjes, tomatenpuree, het bouillonblokje en eventueel Italiaanse kruiden toe aan de pan. Roer goed door, zet het vuur halfhoog, en laat zachtjes pruttelen. Voeg daarna de gehaktballetjes weer toe, draai het vuur zacht en laat zeker nog zo’n 30 minuten pruttelen. Zo kunnen de smaken goed intrekken.

Ondertussen kun je vast de spaghetti koken en een frisse salade maken. Serveer de balletjes met een flinke schep saus op de spaghetti. Eet smakelijk!

Ik moet zeggen: ik was op voorhand behoorlijk sceptisch, maar ik vond dit écht heel dichtbij dit fantastische recept voor gehaktballetjes komen. Vegetarisch gehakt (of vegan) is toch vaak wat droger dan vlees-gehakt, maar deze had dat totaal niet. Echt dikke prima en dat vond mijn vriend ook. En als hij het zegt … 😉

Tip! Als je deze week naar http://www.weekzondervleesmetvlees.nl gaat kun je op basis van het type vlees-eter wat jij bent een speciaal voor jou samengesteld weekmenu krijgen. En nog beter: 35% korting op Beyond Meat, waar dit vegan gehakt vandaan komt. Aanrader, want dat is nog eens leuk om te proberen.

Wil je meer zien uit mijn dagelijkse leven, dat tegenwoordig vooral bestaat uit klussen en lekker eten? Volg mij dan ook op instagram (@elsschrijft)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s