Hallo leuke mensen! Laatst gebeurde er, in mijn optiek, iets onvoorstelbaars. Ik had een barbecue van vrienden en daar vroeg iemand hardop: ‘Hoe maak je kruidenboter eigenlijk?’. Mijn hart maakte een sprongetje. Mijn eerste reactie was: ‘Dat weet je toch wel??’, omdat het zelf-maken van sausjes één van de eerste dingen was die ik leerde in de keuken van mijn moeder. Tonijnsalade, eiersalade, knoflooksaus: alles wat op een standaard feestje op tafel staat leerde ik van haar.

Goed, einde geschiedenisles, maar misschien snap je nu waarom ik het in eerste instantie een rare vraag vond. Maar, voordat ik nog wat zei, bedacht ik me dat dit zelf-maken niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Terwijl het zo super makkelijk is! En daarom geef ik je nu het recept voor een zelfgemaakt kruidenboter. Varieer ermee zoals je wilt: maak hem eens pittig en voeg wat chili toe, of fris door extra limoen of citroensap toe te voegen of mijn favo: voeg een uitgeperst teentje knoflook toe. Het is net wat jij wilt! In dit recept gebruikte ik wat standaard kruiden uit de kruidentuin van mijn vriend, maar hé je kunt vaak ook ‘kruidenbotermix’ in de supermarkt kopen of beter: koop deze bij Dille & Kamille.

Voor 1 vol bakje heb je nodig: 100 gram ongezouten roomboter – zeezout – peterselie – rozemarijn – peper – citroensap

 

kipspiesjes

Laat de roomboter zacht worden buiten de koelkast. Moet het snel klaar zijn? Doe de boter dan heel even (echt heel even: 10 seconden) in de magnetron. Niet te hard zetten: je wilt geen vloeibare boter; het hoeft alleen zacht te worden. Of gebruik je spierballen en probeer de, nog wat harde, boter te prakken met een vork.

Meng de roomboter met alle kruiden. Doe dat lekker op gevoel. Wat snufjes zeezout, takje peterselie en rozemarijn (fijn gehakt) en maal er wat peper boven. Maak af met een paar druppels citroensap en proef even. Heeft het wat meer pit nodig? Voeg dan nog wat zout toe. Proef je de rozemarijn te weinig? Voeg dan naar smaak extra toe. Of proef je juist teveel en vindt je dat niet lekker? Voeg dan wat extra boter toe zodat je de smaak wat zachter kunt maken.

Klaar! Easy as that! En dit kan je natuurlijk op vele andere manieren doen. Wat is jouw favoriete recept voor kruidenboter? Laat het me hieronder weten, vind ik leuk 😀

Ps. Aangezien ik geen hele aantrekkelijke foto had gemaakt van de kruidenboter staat op de foto een recept wat ook heel erg lekker smaakt met deze kruidenboter; kip-rozemarijn spiesjes! Wanneer jullie dat recept willen hebben hoor ik het wel he 😉

Let’s get social!
Wil je meer van mijn sociale activiteit zien? Volg Elsschrijft dan op Facebook of instagram. Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s