Hee jij! Eerder schreef ik in dit blog over Libanees eten in Enschede en hoe lekker ik dit vind. Echt waar, ik geloof dat ik dit iedere dag wel kan eten. Zou ik in een vorig leven ergens uit die Arabische streken zijn gekomen? Who knows 😉

In ieder geval, in dat blog vertelde ik ook over het TLV-kookboek wat ik mijzelf cadeau had gedaan en hoeveel lekkere recepten daarin staan. En toen kwam ik ook deze groene Shakshuka tegen. Jigal Krant noemt dit in zijn kookboek SjakSjoeka (zoals je het dus uit zou moeten spreken). Ik at ooit eerder eens een rode variant, en daar ben ik niet mega fan van, óf ik heb gewoon geen goede versie gegeten. Ik vind er vrij weinig smaak aan zitten. Maar toen zag ik deze variant met spinazie en feta en ik moest het gewoon proberen. Helemaal omdat de ingrediëntenlijst vrij kort was én mega simpel en snel om te maken. Allemaal aspecten die voor mij weggelegd zijn tijdens het koken 😉 Dus ik nam de proef op de som en ging naar de supermarkt om de ingrediënten te kopen. Een aantal paste ik wat aan op wat ik nog in huis had. Benieuwd hoe dat smaakte? Lees dan mee!

groeneshakshuka_1

Voor 1 persoon: 150 gram verse spinazie – 1 ei – 50 gram feta – 1 teen knoflook – halve rode chilipeper – wat prei en tauge * – 1 flat bread of 1 groot pita broodje

*ik gebruikte wat ik over had uit een zakje wokgroente. Het originele recept gebruikt alleen prei, wat gezien de combi waarschijnlijk beter is, maar ik proefde weinig van de taugé.

Snijd de chilipeper door midden en verwijder de zaadlijsten en zaden. Snijd vervolgens in kleine stukjes. Snijd ook de knoflook fijn. Verhit wat boter en wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de chilipeper, de prei (en dus eventueel taugé) en de knoflook voor 2 minuten. Voeg vervolgens de spinazie toe en roer af en toe door tot het voldoende geslonken is. Breng op smaak met wat peper en zout.

Nu heb ik een kleiner pannetje gepakt, omdat dit leuk stond en de inhoud van de pan flink wat geslonken was, zodat het ei minder goed kon stollen. Doe dit ook als je een kleiner pannetje hebt. Heb je deze niet? Geen paniek, je kunt ook gerust verder gaan in de oorspronkelijke pan. Schuif de spinazie dan wat naar het midden zodat je alles mooi bij elkaar op ‘een hoopje’ hebt.

Doe het spinazie-mengsel over in het kleine pannetje en zet op zacht vuur. Breek het ei op de zijkant van de pan en scheid het eiwit van het eigeel. Het eiwit laat je in de spinazie zakken, het eigeel bewaar je voor later. Draai je pannetje even rond zodat het eiwit goed verdeeld is en laat op het vuur staan tot het eiwit niet meer doorzichtig en gestold is. Voeg dan, bovenop het eiwit, het eigeel toe en leg hier bovenop een snuf zout. Verbrokkel de feta boven de pan en laat voor nog zo’n 3 á 4 minuten zacht sudderen. Het eigeel hoeft niet (volledig) gestold te zijn, dit is juist vet lekker als je straks je broodje er doorheen haalt. Ben je zwanger of eet je liever geen rauw ei, dan kan je het eigeel altijd breken en volledig laten stollen. Draai het vuur uit, laat nog zo’n 2 minuten op het fornuis rusten en klaar! Serveer nog in je pannetje, samen met het flat bread of het pita broodje wat je nog even hebt afgebakken in de rooster, tussen het tosti-ijzer, in de oven of whatever you like 🙂 Smakelijk!

groeneshakshuka_2

MAN, wat was dit HEERLIJK in zijn eenvoud. Het zoute van de feta met het romige van het eigeel en het pittige van de chilipeper en de peper en. Ja.. dit was heel erg goed. Simpel, snel, goedkoop en lekker. Ik zeg niets meer aan doen 😀 Wat een heerlijk kookboek is dat TLV toch. Nog zoveel meer van dit soort makkelijke, simpele recepten die ik moet uit proberen. Love it!

Hoe lijkt jouw dit recept? Laat het weten in de comments! 🙂

Let’s get social!
Wil je meer van mijn sociale activiteit zien? Volg Elsschrijft dan op Facebook of instagram. Vind ik gezellig 🙂

Een reactie op “Groene Shakshuka met spinazie en feta uit het TLV kookboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s