Hoi! Vandaag kom ik met een heerlijk recept wat super goed past bij de lente die eraan zit te komen én bij Pasen. Pasen? Ja echt lieve mensen, ik weet het; de tijd vliegt! Oke, nou ook weer niet helemaal sinds het hele quarantaine gebeuren, maar we proberen er maar het beste van te maken. Nu ik het zeg: deze quarantaine situatie komt eigenlijk wel goed uit nu. De bereiding van dit recept kost iets meer tijd dan je van mij gewend bent, maar daar heb je nu alle tijd voor toch?

Uiteraard is dit kalfsvlees weer afkomstig van Peter’s Farm, net zoals in dit en in dit recept. Fijn om zo toch nog op een eerlijke manier te kunnen genieten van een stukje vlees. En omdat het Pasen is willen we natuurlijk wel uitpakken, dus we maken niet zomaar wat. Denk je nou van ‘Hé leuk allemaal Els die recepten, maar ik wil ook wel eens dat vlees van Peter’s Farm proberen’. Snap ik! Laten we daarom een winactie doen 😀 Die vind je onderaan dit artikel.

Goed, we gaan door naar het recept. Ooit maakte mijn moeder deze kruidenkorst voor op een groot stuk vlees en dat was zó lekker. Ik herinner me de geuren nog toen ze de kruiden aan het malen was. En ik werd daar zo gelukkig van. Over goede jeugdherinneringen gesproken. Lees je mee?

Note: Wist je dat je kalfsrack ook heel goed op de bbq kunt bereiden? Zorg er dan ook (net als in de ovenbereiding) voor dat je een goede kernthermometer hebt die hittebestendig is..

Petersfarm_kalfsrack_kruidenkorst_april_2

Voor 4 personen
Voor de kalfsrack: ong. 1,2 kilo kalfsrack incl. bot – 80 gram gezouten pistache nootjes – 3 grote takjes rozemarijn (alleen de naalden) – 3 takjes platte peterselie (alleen de blaadjes) – 1 theelepel gedroogde oregano – 1 theelepel gedroogde munt – 2 tenen knoflook – 1 citroen; rasp en sap – olijfolie – peper en zeezout, naar smaak – 50 gram roomboter
Note: Wij aten deze belachelijke hoeveelheid met z’n 2en op. Dat hoef jij niet te doen, maar probeer er maar eens vanaf te blijven als het er eenmaal ligt!

Eventueel als bijgerecht – kruidige couscous met groente:
1 pak couscous – 50 gram rozijnen – halve courgette – 2 tomaten – 1 theelepel ras el hanout – halve theelepel kaneel – halve theelepel komijn – 1 blokje groentebouillon

Haal het kalfsvlees een uur voor gebruik uit de koelkast.

Begin met het maken van de couscous. Deze serveer je koud, dus dat komt goed uit. Breng een halve liter water aan de kook. Doe de couscous in een kom en leg hier het blokje groentebouillon plus de rozijnen bij in. Giet hier kokend water op; zoveel dat de couscous net onder water staat. Dek de kom af met een deksel of bord en laat net zo lang wellen totdat al het water opgenomen is. Roer af en toe met een vork door. Snijd ondertussen de courgette en tomaten in blokjes. Deze kunnen je toevoegen aan de couscous zodra deze gaar is. Voeg tegelijk ook de kruiden toe en roer goed door. Zet de couscous aan de kant totdat je het vlees gaat bereiden.

Maak vervolgens de kruidenkorst. Als het nodig is ontdoe je de pistachenootjes van hun schil en pel je de teen knoflook. Pak dan een keukenmachine of kleine foodprocessor. Doe in de bak de takjes rozemarijn, peterselie, gedroogde kruiden, gepelde teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie, peper, wat zout en de rasp en sap van de citroen. Maal dit fijn totdat de structuur vergelijkbaar is met die van een tapenade. Voeg vervolgens de pistachenootjes toe en maal nogmaals fijn. Zet het daarna even aan de kant.

Verwarm je oven voor op 80℃. Pak een (braad)pan met dikke bodem en verwarm hierin de roomboter. Schroei het vlees aan beide kanten aan. Zodra dat gebeurd is pak je een ovenschaal, vet deze in met olijfolie en leg hier het stuk kalfsrack in. Bestrooi met peper en daarna met de kruidenkorst (deze is zout genoeg, vandaar geen zout extra op het vlees). Braad daarna het vlees aan in de oven totdat het een kerntemperatuur heeft bereikt van 59 graden.

Haal vervolgens de kalfsrack uit de oven en wikkel hem in aluminiumfolie. Hierin gaart het vlees zeker nog zo’n 1 a 2 graden na. Vervolgens kun je het na 5 minuten serveren. Gebruik een goed scherp mes om het aan te snijden. Eet smakelijk!

Ik bereidde deze kalfsrack dus in de oven, maar wist je dat je het ook goed op de barbecue kunt bereiden? Zet de barbecue dan niet te hoog (gas) of hard (vuur) en ga altijd uit van de  kerntemperatuur van het vlees. Uiteraard is de gaarheid van je vlees afhankelijk hoe dik het stuk is. Je zou kunnen aanhouden dat het vlees bij een kerntemperatuur van ongeveer 65 graden het medium gaar is. Wil je liever iets meer rosé? Houd dan 60 graden aan.

Petersfarm_kalfsrack_kruidenkorst_april_1

Mjam! Wat smaakte dit gerecht ons lekker. De smaak van de pistachenootjes deed het heel goed met het zachte van het kalf en het kruidige van de couscous. Serieus, mijn vriend en ik hebben zeker nog een dik uur zitten glimlachen omdat het vlees zó goed was. Ik neem niet vaak zoveel tijd om iets te bereiden, dus heel fijn dat het zo goed uit pakte 🙂 Maakt het voor herhaling vatbaar! Ook heel fijn dat het zonnetje zich vandaag zo liet zien; kreeg er echt een fijn lente gevoel van ❤ Heb ik hard nodig, zeker in deze quarantaine tijd!

** WINACTIE **

Vind je het nu allemaal wel leuk en aardig met die recepten van Peter’s Farm van mij, maar wil nu ook wel eens premium kalfsvlees in huis? Dat kan! Via mijn social media kanalen op Instagram en Facebook deel ik een super leuke winactie, waarin ik een Vleespakket t.w.v. €50 euro aan mooi kalfsvlees van Peter’s farm mag weggeven 😀 Hoe tof, doe je mee? De winactie loopt tot 17 april om 11:00 uur. Daarna maak ik de winnaar bekend, via diezelfde kanalen! Good luck! 😀

PS. Check hier de actievoorwaarden voor deelname

Wil je meer zien uit mijn dagelijkse leven, lekkere recepten of reviews van leuke tentjes in Twente? Volg mij dan ook op instagram (@elsschrijft). Zo blijven we in contact 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s