Hallo daar! Laatst vertelde ik je in deze blog waarom ik het belangrijk vind geregeld lokale producten te kopen. Naast de onderbouwingen voor duurzaamheid en het steunen van lokale ondernemers, gaat er door het kopen van lokale producten voor mij ook een hele nieuwe, leuke en inspirerende wereld open! Ik kom allerlei producten tegen waarvan ik niet wist dat ze bestonden en je bent een foodie of je bent het niet: dat wil ik allemaal uitproberen.

Neem bijvoorbeeld de buffelbrie die ik in dit recept heb gebruikt. Ik kocht deze dus bij Aanstreekelijk (die heerlijke winkel waarover ik je in bovenstaande blog vertel) en zij halen deze weer weg bij de Buffalo Farm Twente. Ik had al eerder eens van deze ‘buffel-farm’ gehoord, en was super nieuwsgierig naar hun burrata of buffelmozzarella (hallo romig kaasje!). Eigenaar Koen van Aanstreekelijk raadde mij echter aan deze buffelbrie eens te proberen: net wat krachtiger, maar heel lekker van smaak. Ik laat mij graag adviseren als het op eten aankomt, dus in plaats van burrata of mozzarella ging er een buffelbrie mee naar huis. Meteen maar even proberen bij de borrel op vrijdag!

Anders dan brie (die vrij licht en romig smaakt) is deze brie behoorlijk pittig van smaak. En dan bedoel ik niet pittig als in scherp, maar eerder als in krachtig van smaak. Een klein stukje op een toastje geeft al heel veel smaak, zuinig mee doen dus! Ik moet even wennen aan de smaak, omdat ik mij juist door de buffelmozzarella, burrata én brie had voorbereid op iets lichts van smaak. Dat is dit dus niet echt, maar als je eenmaal weet dat dit een krachtig stukje kaas is (en dus geen hompen afsnijd op een klein toastje) dan is het perfect! Ook de vorm is wat anders dan je van brie gewend bent. Brie is vaak in een soort van taart-punt gesneden, deze buffelbrie heeft meer een ronde vorm, zoals je gewend bent van een camembert of geitenkaas.

Na de borrel bleef de helft van de buffelbrie over en ik bedacht me wat ik met de andere helft zou doen. Omdat deze wit schimmel kaas dus zo krachtig van smaak is (ik gok dat dat te maken heeft met de buffelmelk waarvan het gemaakt is) bedacht ik me dat het ook heel goed zou kunnen smaken als hoofdonderdeel van gerechten, zoals in een lekkere salade of een quiche; in het middelpunt van de aandacht op de plek waar ‘ie dat verdiend 🙂 Eerst zat ik nog te denken aan een variant op deze salade met appel en linzen, maar uiteindelijk ging ik voor een quiche omdat ik daar meer zin in had. Een hele simpele quiche, waarbij je de oven het meeste werk laat doen. Altijd fijn. Klaar voor het recept? Let’s go!

Voor 2/3 personen (quichevorm van 22 cm diameter):
3 plakjes hartige taart deeg * – 2 vrije uitloop eieren – 1 kleine courgette – handje diepvries doperwtjes – halve grote rode ui of 1 kleine – 1 teentje knoflook – halve buffelbrie – 1 hand geraspte kaas – stuk of 5 cherrytomaten – flinke scheut kookroom of 2 eetlepels creme fraiche

Verder: peper, zout, italiaanse kruiden en boter of olijfolie om mee in te vetten.

*heb je deze niet in huis, maar wel bladerdeeg? Dat kan je ook gebruiken 🙂

Vet je quichevorm goed in met boter of olijfolie en verdeel daarna de plakken hartige taart deeg over de bodem en de randen. Ik had 4 plakjes deeg uit de vriezer gehaald, maar 3 plakjes waren voldoende omdat mijn quichevorm niet zo groot is. Van die laatste heb ik een mini calzone gemaakt 😉 Goed; too much info, verder met het recept!

Snijd de courgette in stukjes en verdeel over de bodem van je quiche. Gooi daar het handje doperwtjes over heen. Deze hoef je niet persé eerst te ontdooien en kan je meteen gebruiken. Snijd de rode ui in dunne ringen, de tomaatjes in halfjes en ontpel het teentje knoflook. Verdeel de ui en cherrytomaat over de courgette en doperwten en pers hierboven het teentje knoflook uit. Dit laatste verdeel je een beetje over de groentes heen.

Verwarm je oven alvast voor op 180 graden (hete lucht). Breek boven een kom de twee eieren en klutst met wat zout, peper en Italiaanse kruiden door elkaar. Voeg daarna de kookroom of creme fraiche toe. Ik deed dit op de gok, maar denk dat ik zo’n 2 eetlepels heb gebruikt. Verdeel het eiermengsel over de quiche.

Snijd de buffelbrie in kleine brokjes en verdeel ook over je quiche. Maak af met wat extra kruiden en de geraspte kaas. Zet de quiche voor zo’n 40 minuten in de oven; het is klaar wanneer het eiermengsel volledig gestold is, de kaas gesmolten en het deeg een bruine kleur heeft gekregen. Eet smakelijk!

quiche_buffelbrie_voor
Zo gaat de quiche in de oven..
quiche_buffelbrie_hoofd
.. en zo komt ie eruit! Is het geen plaatje? 😉

Nou dit is echt precies zo lekker als: a) ik dacht dat het zou zijn, en b) het door mijn hele huis rook toen het in de oven stond. De buffelbrie smelt heel erg mooi door je hele quiche heen! Vooral als je wat dikkere en dunnere blokjes hebt gesneden; soms heb je dan zo’n chunk smaakvolle kaas in je mond en dat is.. Tja.. alles wat je wilt bij een quiche. Heer-lijk!

Kijk; ik voegde courgette en doperwtjes toen omdat ik dat nog in huis had, maar je kunt hier lekker op los gaan. Heb je nog paprika? Vervang de doperwtjes daar dan door! Of heb je liever iets met broccoli? Lijkt me hier ook heel goed bij passen. Varieer gerust! Dat is juist het fijne aan het maken van een quiche: allerlei restjes kunnen er doorheen. En dit is een vegetarische variant, maar je kunt ook stukjes (gerookte) kip toevoegen of ham toevoegen. Met het laatste zou ik wel voorzichtig zijn. Je wilt bijvoorbeeld geen spekjes toevoegen, want dat gaat de smaak van je brie overheersen en dat zou jammer zijn.

Ik hoop dat ik je een beetje hebt kunnen inspireren met wat je nog meer kunt doen met buffel-brie dan alleen los uit het vuistje eten (wat natuurlijk ook gewoon heel lekker is).  In dat laatste geval denk ik dat de brie ook heel goed smaakt met een kaasdipper zoals vijgen, dadels of abrikozen, op een kaasplankje. Just saying

Nou, dat lijken mij wel weer even genoeg ideetjes waarmee je de brie kunt combineren, dus ik zou zeggen: als de wiedeweerga naar óf Aanstreekelijk of de Buffalo Farm om die buffelbrie eens te proberen 😀

Oke, laatste tip dan: in kleine stukjes ook lekker als hapje op een feestje of tijdens een high tea 😀

Let’s get social!
Wil je meer van mijn sociale activiteit zien? Volg Elsschrijft dan op Facebook of instagram. Vind ik gezellig 🙂

Wil je samenwerken? Bezoek dan het kopje ‘Contact’ op deze website!

2 reacties op ‘Vegetarische quiche met courgette, doperwten en buffel-brie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s